• Home
  • Sănătate
  • Nutrienți care vă mențin plămânii sănătoși. Iată în ce alimente îi găsiți

Nutrienți care vă mențin plămânii sănătoși. Iată în ce alimente îi găsiți

Micronutrienții dietetici sau fitochimicale cu activități antioxidante sau antiinflamatorii puternice sunt agenți promițătoare pentru conservarea funcției pulmonare, iar majoritatea studiilor actuale se concentrează pe efectul lor protector la vârsta adultă și la bătrânețe.
Aportul de fructe și legume este extrem de asociat cu sănătatea căilor respiratorii datorită beneficiilor vitaminelor antioxidante (C, D, E și β-caroten), a mineralelor (magneziu, calciu, seleniu și potasiu), a fibrelor dietetice și a produselor fitochimice.

Fructele (de exemplu, mere, banane), legumele (de exemplu, roșiile), ceaiul de plante, peștele, alimentele marine și vinul alb au arătat potențialul de conservare a funcției pulmonare în populațiile generale sau cu risc ridicat.

Nutrienți benefici pentru plămânii sănătoși
1. Acizi grași omega-3

S-a demonstrat că acizii grași omega-3, în principal EPA (C20: 5) și DHA (C22: 6), găsiți în peștii și fructele de mare grase, interferează cu răspunsul inflamator al organismului și pot îndepărta unele dintre mecanismele inflamatorii implicate în fiziopatologia bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), astmului și a bolii pulmonare obstructive.
Acizii grași polinesaturați omega-3 (n-3 PUFA) posedă proprietăți antiinflamatorii și antialergice și pot fi astfel benefici pentru sănătatea pulmonară. Sunt prezenți în pești grași, uleiuri marine și alte alimente marine.

2. Vitamina C
Vitamina C are efecte antiinflamatorii, anti-astmatice și antioxidante care vă pot ajuta plămânii să funcționeze mai bine, să reducă sau să repare daunele pulmonare și să faciliteze o mai bună alimentare cu oxigen în organism.

3. Vitamina E
Vitamina E funcționează sinergic cu vitamina C în neutralizarea speciilor reactive de oxigen (ROS).
Vitamina E își exercită rolul său antioxidant puternic în principal prin activitatea sa de rupere a lanțului, de reparare a membranei și de eliminare a radicalilor liberi. Intervențiile dietetice cu vitamina E ajută la atenuarea declinului funcției pulmonare legate de îmbătrânire.

4. Flavonoide
Flavonoidele sunt antioxidanți puternici și au acțiuni antiinflamatorii, precum și anti-alergice datorate parțial capacității lor de a neutraliza ROS.

Flavonoidele sunt distribuite pe scară largă în toată dieta și se găsesc în fructe, legume, nuci, semințe, tulpini, flori, rădăcini, scoarță, ciocolată neagră, ceai, vin și cafea.

Parteneri