Nutriționist, despre post: „N-am cunoscut vreun vegan care să fi ajuns la 100 de ani… Pâinea albă cu zacuscă reprezintă o bombă calorică
Doctorul specialist în medicină personalizată, nutriție și nutrigenomică spune că trebuie să fim atenți la ce mâncăm în post, fiindcă riscăm să ne facem praf organismul cu tot felul de mâncăruri grase sau cu alimentele sintetice pe care le găsim în rafturile magazinelor.
Postul este o stare mentală, „un exercițiu de echilibru emoțional, de stări, atitudini, reacții și nicidecum o perioadă de restricții alimentare”, explică renumitul specialist. „Nu cred că ținem post dacă nu mâncăm carne, dar suduim la semafor sau gândim nepotrivit despre un coleg sau vecin.
Când decidem că vrem să ținem post este bine să ne pregătim, iar pregătirea presupune atât pregătire mentală cât și alimentară”, explică dr. Florin Ioan Bălănică. Alimentația în post nu este și nu trebuie să fie una întâmplătoare, majoritatea persoanelor luând în greutate pentru că iau decizii nepotrivite, cum ar fi pâine, zacuscă, soia și cartofi prăjiți, iar alții scad în greutate prin subalimentare, detaliază specialistul.
Nu vă îmbuibați înainte de a începe postul
„Nu poți intra în perioada de post după ce ai îngurgitat cantități industriale de alimente, combinate greșit și, deodată, restricția. Și nici nu poți reveni la obiceiurile alimentare nepotrivite, după perioada de post. Sunt pline camerele de gardă ale spitalelor de urgență de „mâncăi” care au ținut post, iar mai apoi au „scăpat” în diverse preparate grase și grele”, spune dr. Bălănică.
Totodată, postul poate să aibă mai multe conotații, una spirituală și alta legată de sănătate. „Cea legată de sănătate este probată de generații, străbunii noștri țineau post și aveau argumentul bunului simț. Îmi amintesc de bunica, ea postea miercurea și vinerea, și simțea că acest lucru aduce liniște, mulțumire și echilibru în familie. Sunt convins că fiecare dintre noi are o motivație și un argument pentru care ține sau nu post.
Din punctul meu de vedere, postul mai este și un moment de introspecție, de timp petrecut cu tine, într-o societate care și-a pierdut morala, iar timpul a devenit din ce în ce mai prețios. În fapt, timpul este singura resursă neregenerabilă și chiar dacă știam teoretic, doar acum ne-am dat într-adevăr seama. Iar dacă nu putem ține post dintr-un motiv sau altul, poate chiar din motive medicale, asta nu înseamnă că nu putem ajuta, dărui, purta normal și gândi pozitiv”, explică medicul.
Specialistul atrage atenția că sănătatea înseamnă, de fapt, echilibru nutrițional și nu șocuri alimentare sau de greutate.
Ne recomandă și să nu folosim ulei în exces, „iar câteva felii de pâine albă cu zacuscă reprezintă o bombă calorică pentru orice organism. Gătiți, în loc de zacuscă, o tocăniță de legume, de exemplu de dovlecei și ciuperci, și nu folosiți ulei, folosiți o supă de rădăcinoase.
Mai mult pe doctorulzilei.ro