Nutriționist: ”Laptele nu are contraindicații. Toată lumea ar trebui să-l consume”

Laptele integral pasteurizat e ideal pentru copii, în timp ce adulţii ar trebui să bea doar lapte degresat.
Pe lângă vitamine, laptele mai conţine proteine de calitate superioară, fosfor, toate vitaminele (mai puţin vitamina C), elemente care asigură buna funcţionare a organismului. De exemplu, vitamina A e bună pentru sănătatea pielii, iar vitamina D are efect antiosteoporotic şi anticancerigen. Cel mai gras lapte este cel de bivoliţă şi de capră, indicat copiilor pentru că ajută la creştere, urmat de cel de oaie şi vacă. Copiii mici ar trebui să consume lapte integral pentru a-şi asigura aportul de grăsimi şi nutrienţi care să-i ajute să se dezvolte, iar adulţii şi bătrânii sunt sfătuiţi să consume doar lapte parţial sau total degresat pentru a evita problemele legate de colesterol.

„Laptele nu are contraindicaţii. Toată lumea trebuie să bea lapte pentru a-i asigura organismului cantitatea necesară de calciu şi proteine, substanţe importante pentru dezvoltarea oaselor la copii sau reparea sistemului osos la adulţi”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu, potrivit doctorulzilei.ro

Specialiştii mai spun că o doză rezonabilă de lapte este de 300 de mililitri pe zi. Atenţie însă că laptele nu conţine fier şi, din această cauză, un copil poate ajunge foarte uşor la anemie. Pentru a evita astfel de probleme trebuie să introduceţi în alimentaţie şi suficiente ouă, carne şi legume. Laptele nu are nici vitamina C şi de aceea copiii mai au nevoie şi de legume şi fructe pentru a-şi consolida imunitatea.