Nutriţionistul Nicolae Hâncu: Mănâncă porc și bea de sărbători, dar pentru a ieși bine din ele fii…

 

„Cuvântul magic pentru sărbători este cumpătare. Sărbătorile încep în seara de 24 decembrie şi se termină după un serial de zile onomastice, sărbători religioase sau la cumpăna dintre ani. Apoi iar vor fi sărbători onomastice până în ziua de 8 ianuarie. Toate sunt mari provocări emoţionale, dar şi gastronomice pentru om, combinate sau nu cu perioade de vacanţă. Ce facem în această perioadă?! Spuneam că este vorba de cuvântul magic cumpătare. Cu alte cuvinte, putem consuma din toate, dar cu moderaţie, cu multă cumpătare. În seara de Crăciun, de exemplu, sunt două categorii de persoane: cei care au postit şi şi cei care n-au postit. Postitorii sunt extrem de vulnerabili la abundenţa gastronomică şi alcoolică din Seara de Crăciun, pentru că după o perioadă de şase săptămâni de post, stomacul nu mai este obişnuit şi alimentele pe care înainte le tolera s-ar putea să nu le mai tolereze, mai ales că sunt în cantitate mare şi mai ales că sunt la o oră neobişnuită pentru corp, adică seara, seara târziu. Stomacul omului nu este obişnuit cu aşa ceva. Toate aceste lucruri se repetă a doua zi, e ziua întâi de Crăciun, se repetă în ziua a doua de Crăciun şi vă daţi seama că, pur şi simplu, organismul uman este bulversat de abundenţa alimentară, combinată cu consumul de alcool, combinată cu fumatul, chiar şi la persoane care în general nu fumează. Şi, culmea, în această perioadă oamenii se mişcă mai puţin. De aceea, repet pentru a treia oară: cumpătarea este recomandarea cea mai importantă pe care o facem”, a declarat, pentru AGERPRES, nutriţionistul Nicolae Hâncu.

El chiar recomandă în această perioadă preparatele tradiţionale din carne de porc, dar cu măsură, şi consumate în zile diferite, la fel cum recomandă evitarea ouălor şi a produselor cu maioneză.

Distribuie prietenilor

„Sugerăm pentru perioada sărbătorilor să se consume alimentele tradiţionale de Crăciun, preparatele din porc. Poate că lumea este contrariată de această recomandare pe care o face un nutriţionist, dar e vorba de preparate de porc. Toate pot fi consumate, dar, a patra oară repet, cu moderaţie, cu cumpătare. Dacă avem aperitive din preparate de porc, atunci să ne limităm, în Seara de Crăciun, să nu mâncăm şi friptură de porc. Sau invers, a doua zi să nu mâncăm aperitive şi să mâncăm friptură de porc”, îndeamnă nutriţionistul clujean.

Unul dintre preparatele culinare foarte întâlnite sunt şi sarmalele, despre care spune că sunt chiar sănătoase, dar cu condiţia să nu fie consumate cu smântână.

„Sarmalele nu pot lipsi. Sarmalele pregătite cu multă înţelepciune, adică să nu fie carne foarte grasă, să nu fie carne grasă chiar deloc dacă se poate, cu afumătură care să fiarbă în sarmale, dar nicidecum sarmalele, când sunt terminate, să nu fie stropite din belşug cu smântână. O să întrebe lumea cum se pot mânca sarmale fără smântână; se mănâncă foarte bine, e vorba numai ca mental să fim pregătiţi pentru acest lucru şi în acel moment sarmalele devin o mâncare extrem, extrem de sănătoasă. Dar încă o dată vă spun: dacă aperitivele sunt bogate, sunt preparate din porc, dacă urmează o ciorbă care este şi ea bogată în smântână şi apoi mai urmează şi o friptură bogată în grăsime, cu nişte garnituri de tip cartofi prăjiţi şi aşa mai departe, atunci vă daţi seama că sarmalele nu fac decât să umple paharul şi să declanşeze tulburări digestive”, atenţionează Nicolae Hâncu.

Potrivit acestuia, pot fi consumate şi dulciuri, dar şi ele în cantităţi mici şi fără să fie combinate cu alte alimente grele. Citește mai mult pe Agerpres