Obiceiul care îți îmbătrânește creierul cu cinci ani și îți slăbește sistemul imunitar

 

Un nou studiu al cercetătorilor americani a scos la iveală că o proastă calitate a somnului crește cu 50% riscul declinului mintal, echivalentul îmbătrânirii creierului cu cinci ani.

Obiceiul care îți îmbătrânește creierul cu cinci ani. Studiul a fost publicat în jurnalul Sleep și a implicat 2.820 de bărbați de 76 de ani. Fiecărui participant i-au fost montitorizate obiceiurile legate de odihnă mai mult de cinci nopți la rând și apoi le-au fost testate capacitatea de planificare, de luare a deciziilor, de corectare a greșelilor și gândirea abstractă.

Obiceiul care îți îmbătrânește creierul cu cinci ani. Dr. Safwan Badr, președinte la American Academy of Sleep Medicine, a spus: ”Acest studiu ne demonstrează că un somn sănătos implică atât cantitate cât și calitate. Fiind un element important la unui stil de viață sănătos, somnul este esențial pentru funcționarea optimă a creierului”.

Această informație a apărut la o lună după ce un alt studiu a arătat că o noapte nedormită produce aceleași schimbări în creier ca o lovitură puternică la cap.

Lipsa somnului slăbește sistemul imunitar

”Lipsa somnului sau o calitate proastă a somnului au un impact negativ pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii pacienţilor şi se pot asocia inclusiv cu obezitate, diabet, slăbirea sistemului imunitar, unele cancere şi apariţia condiţiilor favorizante ale depresiei sau anxietăţii”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, pentru doctorulzilei.ro.