• Home
  • Sănătate
  • Oncolog: ”Acesta este cel mai controversat aliment. Se crede că hrănește celulele canceroase”

Oncolog: ”Acesta este cel mai controversat aliment. Se crede că hrănește celulele canceroase”

vitamina cancer 1

Cancerul este a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare, cu 9,6 milioane decese pe an. Cele mai letale forme de cancer sunt cele de plămâni, colon, stomac, ficat și sân, iar o treime dintre decese au la bază stilul de viață dezechilibrat. În ciuda progreselor medicinei, cuvântul “cancer” sperie încă mulți pacienți, iar misiunea specialiștilor oncologi este una plină de provocări.

“În unele cazuri, frica îi face pe oameni să amâne vizita la medic sau unele investigații recomandate precum tomografia sau biopsia. Și tot frica duce deseori la diagnosticări tardive.

Dar la ora actuală, există programe de screening precum cele destinate depistării precoce a cancerului de sân care nu trebuie ratate pentru că pot pune în evidență boala la debut. La fel și colonoscopia trebuie făcută pentru a surprinde cât mai la debut un cancer colorectal, la fel testul Papanicolau în cancerul de col uterin sau tomografia de screening în cazul fumătorilor. Aceste teste de screening pot fi foarte eficace în diagnosticarea precoce”, spune Prof. Dr. Mustafa Bozkurt, oncolog, potrivit doctorulzilei.ro.

De altfel, se știe că diagnosticarea precoce este prima condiție esențială pentru ca tratamentul cancerului să aibă cele mai mari șanse de reușită. De asemenea, încrederea pacienților în medici este esențială.

Alimente cancerigene. “Cel mai controversat aliment este zahărul, și chiar s-a vehiculat o teorie cum că anumite celule, în special cele maligne, extrag mai ușor zahărul din sânge. De aceea, s-a crezut că dacă o persoană cu cancer consumă zahăr, acesta va hrăni tumoarea. Dar acest lucru nu este corect, în realitate, nu se întâmplă așa.
E un concept care a fost descris acum 100 de ani, dar nu înseamnă că zahărul hrănește celulele maligne. Acest lucru nu este dovedit științific. Dar excesul de zahăr are un alt efect nociv: este vorba de îngrășare, care duce la sedentarism. Și meseriile din ziua de azi sunt sedentare, lucrăm în fața computerului multe ore și facem din ce în ce mai puțină mișcare.

Iar știința a dovedit de această dată că mișcarea poate contribui la reducerea riscului de cancer și în general, la o sănătate mai bună pe termen lung. O persoană în formă este una sănătoasă, la care toate sistemele și organele funcționează bine”, spune Prof. Dr. Mustafa Bozkurt, medic oncolog în cadrul ACIBADEM.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, o treime dintre decesele prin cancer apar pe fondul excesului ponderal, a consumului redus de legume și fructe, a sedentarismului, fumatului și a excesului de alcool. În aceste condiții, adoptarea obiceiurilor sănătoase dovedite ca fiind eficace în prevenția cancerelor este recomandarea numărul 1 a medicilor oncologi.

“Nu ne putem baza doar pe renunțarea la zahăr. Cea mai bună dietă este cea mediteraneană: se bazează pe legume, fructe, pește, ulei de măsline. Persoanele care locuiesc în baziul Mediteranei sunt longevive. O vreme, s-a crezut că o carență de vitamina D poate avea un impact negativ asupra sănătății oaselor și poate fi legată de un risc mai crescut de cancer de colon, dar studiile nu au dovedit acest lucru”, concluzionează medicul.

Parteneri