• Home
  • Sănătate
  • Persoanele cu această grupă de sânge sunt mai predispuse să sufere un atac cerebral

Persoanele cu această grupă de sânge sunt mai predispuse să sufere un atac cerebral

grupe sanguine 1

Grupa de sânge și riscul de boli au fost analizate într-un nou studiu și s-a descoperit că persoanele cu una dintre grupele de sânge de tip A par să fie mai predispuse să sufere un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu persoanele cu alte tipuri de sânge.

Grupele de sânge descriu varietatea bogată de substanțe chimice afișate pe suprafața globulelor roșii din sânge. Printre cele mai familiare sunt cele numite A și B, care pot fi prezente împreună ca AB, individual ca A sau B, sau deloc prezente, ca grupa 0.

Chiar și în cadrul acestor grupe majore de sânge, există variații subtile care decurg din mutații ale genelor responsabile.

Acum, cercetările genomice au descoperit o relație clară între gena pentru subgrupul A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.

Cercetătorii au analizat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu accident vascular cerebral și aproape 600.000 de subiecți fără istoric de accident vascular cerebral. Toți participanții aveau între 18 și 59 de ani.
O căutare la nivelul genomului a evidențiat două locații puternic asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral. Unul a coincis cu locul în care se află genele pentru grupa de sânge.

O a doua analiză a unor tipuri specifice de gene ale grupului de sânge a descoperit că persoanele al căror genom a codificat pentru o variație a grupului A aveau un risc cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu cei cu alte grupe de sânge.

Pentru cei cu o genă pentru grupul O1, riscul a fost mai mic cu 12%.
Cercetătorii notează, totuși, că riscul suplimentar de accident vascular cerebral la persoanele cu sânge de tip A este mic, așa că nu este nevoie de vigilență suplimentară sau de screening în acest grup.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Parteneri