Primul lucru care trebuie făcut în intoxicația cu ciuperci

 

În cazul intoxicatiilor cu ciuperci, daca primul ajutor este prompt si bine condus, chiar cei intoxicati cu speciile cele mai periculoase pot fi salvati.

Vomitivele, purgativele, calmantele, precum si apa rece sarata, ceaiul, cafeaua, laptele cald sunt interventii rapide si eficiente, însa în cazul intoxicatiei cu specii periculoase trebuie chemat imediat medicul.

Distribuie prietenilor

Eliminarea toxinelor din organism
De obicei, la orice intoxicatii si mai ales la intoxicatiile cu ciuperci, bolnavul vomita de la sine, asa ca administrarea unui vomitiv cateodata poate fi chiar daunatoare, sensibilizand si mai mult mucoasa stomacala.

În cazul intoxicatiei cu unele ciuperci – Palaria sarpelui-Muscarita, Buretele pestrit sau Buretele panterei, Buretele viperei – daca lipseste asistenta unui medic, se administreaza bolnavului vomitive pentru golirea stomacului de toxine. Împreuna cu vomitivele se dau cantitati mari de apa, ceai si lapte cald.

Vomitarea mai poate fi provocata dandu-i-se bolnavului emetic (de la farmacie) 100-150 g într-un pahar cu apa sau bolnavul trebuie sa bea cu înghitituri repetate apa rece sarata. De asemenea, se recomanda cafea si ceai, care au o actiune stimulenta asupra organismului, combatand somnolenta. Sunt contraindicate bauturile alcoolice. La intoxicatia muscariniana, tratamentul se rezuma la purgative si calmante.

În cazul intoxicatiei cu cele mai periculoase ciuperci (Buretele viperei, Buretele primavaratic, Buretele tomnatic si asa-zisul Burete de lamaie), simptomele apar mai tarziu, abia dupa 12 ore, stomacul în acest timp, în mod normal, nu mai contine nimic, deoarece substantele ingerate au trecut în intestin. De aceea, vomitarile ce s-ar produce sunt daunatoare caci ele nu contribuie decat la iritarea stomacului, intensificarea durerilor si la obosirea bolnavului.

Continuarea Aici