Prof. Adrian Streinu-Cercel: „Pandemia nu s-a terminat. Ne îndreptăm către un nou vaccin”

Medicul Adrian Streinu-Cercel, fost manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, atrage atenția că pandemia de COVID-19 încă nu s-a terminat şi că sunt şanse ca vaccinul împotriva noului coronavirus să fie făcut sezonier „în funcție de cum se reconfigurează SARS-CoV-2”.

„Cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, potrivit Dcnews, citat de romaniatv.net.

Cât despre vaccinul anti-COVID, fost manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș a explicat că se lucrează la un ser pe bază de ARN mesager în funcţie de modul în care se reconfigurează virusul.

Distribuie prietenilor

„Ne îndreptăm către un nou vaccin, care va deveni un vaccin sezonier, cum este vaccinul gripal. În funcție de cum se reconfigurează SARS-CoV-2, o să știm în fiecare an cu ce tip de vaccin să ne vaccinăm. Deja nu mai este niciun secret din punctul de vedere al modului de producție pe bază de ARN mesager. În momentul de față, și pentru virusul gripal se lucrează la un vaccin pe bază de ARN mesager.
Adică lucrurile se schimbă și dinamica lor este foarte importantă”, a spus Adrian Streinu-Cercel.

Medicul a atras atenţia că vaccinurile disponibile în prezent nu mai sunt de actualitate.

„Nici anticorpii care sunt generați în timpul bolii nu sunt pereni. Cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru! Și, atunci, cel mai bun lucru este să ne protejăm, pentru că altceva la îndemână, în momentul de față, nu prea mai avem”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.