Prof. Vlad Ciurea, despre alimentul care ne face mai deștepți, mai fericiți!
Potrivit profesorului Vlad Ciurea, există alimente care ne ajută să stimulăm celula nervoasă şi să avem o memorie mai bună, alimente care ne aduc bucurie.
În cap de listă se află ciocolata, un desert iubit mai ales de copii. Totodată, pe lânga aceasta se adaugă și alte alimente uzuale și cele mai folosite de către români, precum cafeaua, cacaua şi lecitina. Acestea ar trebui consumate de către persoane care rețin mai greu și nu au o memorie bună.
„Există o grămadă de stimulatoare a proceselor cerebrale. Toate aceste stimulatoare favorizează învăţarea, şi la şcoală, şi la copilul mic. Toţi ştim, de exemplu, că în sesiune se foloseşte cafeaua în cantitate mare. Da, ne ajută. Ciocolata ne ajută, cacaua ne ajută, stimulează şi ajută. Sunt câţiva factori majori în învăţare: cafeaua, ciocolata, cacaua şi o alimentaţie raţională, cât mai puţine lucruri de tip grăsimi, sarmale, prăjeli, acele lucruri care încarcă stomacul şi sângele nu mai merge în creier.
Apoi, dulce, dar nu zahăr, care este rafinat. Dar dulcele din miere, din fructe, nu prăjiturele însiropate. Trebuie metabolizat uşor acel dulce care dă energie”, a declarat Prof. dr. Vlad Ciurea, într-un interviu, conform Adevărul.ro, citat de click.ro.
Totodată, acesta a subliniat că este vorba despre ciocolata neagră, cu cât mai multă cacao şi mai puţin zahăr şi fără umpluturi sau arome, deoarece zahărul este alimentul care ne face rău.
„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne «extragem » energie. Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!).
Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt “poveri” care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao.(…) Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă!”, a scris neurochirurgul pe contul său de Facebook.