Psihologul Mihail Labkovski: „Oameni, permiteți-vă să leneviți. Învăţaţi-vă pur și simplu să staţi, să nu vă gândiţi la nimic, să nu vă neliniştiţi, să nu suferiţi, să nu vă planificaţi nimic”

Aveam la universitate un profesor, care spunea despre doctoranda sa: „- Îmi este teamă de ea, este mult prea sârguincioasă. Nu-mi oferă o clipă de liniște.”
Sunt oameni care chiar și după o zi obositoare de muncă, vor face ceva. Mai mult, aceștia vor găsi potrivit să fie agitați și în weekend, și în zilele de concediu, mereu. Ei nu pot pur și simplu să stea pe plajă, să admire orizontul. Ei vor închiria o barcă, pentru ca la ora 6 dimineața să prindă un anumit fel de pește și să-l prăjească la bucătăria hotelului, spre disperarea bucătarului-șef. Apoi vor vizita mormântul unui poet cunoscut. Seara – discotecă. „Timpul trebuie petrecut cu folos” – este sloganul lor. În același timp, nu știi cum se măsoară acest „folos”.
Să crezi că primesc plăcere de la atâtea activități? Nu cred. Pur și simplu ei nu se pot opri la timp. În plus, așa oameni nu oferă liniște nici celor din jur. Mai ales copiilor. „Ai făcut totul?”, „Ce te-ai cățărat pe canapea?”, „Ai făcut tema pentru acasă?”, „Poate totuși citești o carte?” Copilul privește către părinte speriat. Uneori ascultă și acționează. Apoi iar se relaxează. Dar imediat apare părintele-acțiune. Acuză copilul că este un leneș.
Acum, crezi că acest părinte își învață copilul să devină harnic? Crezi că copilul se gândește că părintele are dreptate? Nu, copilul se gândește cât de mult s-a săturat de această stare a lucrurilor.
Oamenii sunt deranjați de inacțiune. Ei fac ceva, se mișcă, vor rezultate – doar ca să acopere acest deranj. Ei cred că dacă s-ar opri, s-ar întâmpla un lucru groaznic. Sigur, greșesc. Pentru ei nu există „pur și simplu”. Dacă se plimbă – atunci să fie cu un scop anumit. Dacă ies în oraș – iarăși, în spate trebuie să existe un motiv.
Dar oare, după ce au anumite rezultate, acești oameni primesc plăcere? Nu. Deranjul nu-i lasă, trebuie să alerge mai departe, să atingă noi culmi.
Oameni, permiteți-vă să leneviți!

Nu este o rușine, nu este dăunător și nimeni nu vă va critica pentru asta – sunteți maturi și puteți lua decizii. Depărtați-vă de o viață trăită pe vechi. Lăudați-vă nu cu munca, dar cu armonia din voi. Și vă rog, oferiți copilului câteva ore pe zi să se relaxeze. Pentru o dezvoltare normală a psihicului, copilul are nevoie de timp liber. Obligatoriu.
Ca și psiholog voi spune următoarele: nu câștigă cel care tot timpul se agită, câștigă cel care este liniștit, încrezut în sine și se poate concentra la momentul potrivit.
Învăţaţi-vă pur și simplu să staţi, să nu vă gândiţi la nimic, să nu vă neliniştiţi, să nu suferiţi, să nu vă planificaţi nimic. Învățați-vă să nu purtați dialoguri fără sfârșit, să nu priviți televizorul și să nu stați pe rețelele de socializare. Pentru realizarea unor lucruri mărețe trebuie pentru început să nu faceți nimic. Pur și simplu. Să scăpați de acest deranj permanent. Dacă nu puteți singuri – apelați la un psiholog, un psihoterapeut.
Viața merită asta. Pur și simplu trebuie să o trăiți cu plăcere.

Sursa – devorbacutine.eu