Răceală, viroză sau gripă? Cum știi să faci diferența

Cum faci diferența dintre răceală, viroză sau gripă?
Răceala este o infecție provocată în special de rinovirusuri. Care afectează mucoasa nazală, sinusurile, faringele și căile respiratorii. De regulă, simptomele răcelii debutează la trei zile de la infecție printr-o stare generală de disconfort și senzații de usturime ale faringelui. Atunci când infecțiile virale se manifestă exclusiv asupra căilor aeriene superioare prin strănut excesiv, nas înfundat, secreții nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii, scrie doctorulzilei.ro.

Gripa este cea mai periculoasă viroză respiratorie, fiind provocată de virusul gripal, care se manifestă mai amplu, ca o infecție a plămânilor și a căilor respiratorii. Primele semnale sunt date de febră, tuse, migrene și o stare generală de rău . Este important de reținut că antibioticele nu sunt eficiente în cazul răcelilor, gripei și virozelor respiratorii, decât în cazul în care este vorba și de o infecție bacteriană asociată acestora. Doar medicul este în măsură să recomande administrarea de antibiotice. Nu lua din proprie iniiativă deoarece poți să-ți faci mai mult rău decât bine. Poți chiar să-ți pui viața în pericol.

O răceală simplă debutează cu câteva strănuturi, posibil secreții nazale ușoare sau înfundarea nasului și o stare de oboseală sau letargie. În schimb, gripa are un debut brusc, cu febră mare de peste 39 de grade Celsius și este însoțită de frisoane, dureri de cap și musculare, tuse puternică, oboseală și lipsa poftei de mâncare.

Continuarea aici