• Home
  • Sănătate
  • Rafila: Până în 2026, toți copiii români cu malformații cardiace ar putea fi operați în țară

Rafila: Până în 2026, toți copiii români cu malformații cardiace ar putea fi operați în țară

rafila

Până în 2026, toți copiii români cu malformații cardiace ar putea fi operați în țară. În România, potrivit datelor oficiale, peste 1.000 de copii se nasc anual cu astfel de malformații cardiace.

Dintre aceștia, 600 sunt operați în țară prin proceduri chirurgicale, alți 200 prin proceduri intervenționale și aproximativ 120 de copii cu urgențe majore merg în străinătate.

În acest moment, copiii români cu malformații cardiace sunt operați în centrele din Târgu Mureș, București, Cluj, Timișoara și Iași.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că doar cazurile grave merg în străinătate, prin completarea formularului E 112, ceea ce înseamnă că intervenția chirurgicală este decontată de Națională de Asigurări de Sănătate.

„Accesul la servicii de sănătate, în special pentru copii, este esențial. Influențează scăderea mortalității infantile, dar pregătirea este foarte complexă.

Ne dorim să găsim cele mai bune soluții, încât să îi păstrăm în sistemul public și să rezolvăm probleme de sănătate ale oamenilor”, a declarat Rafila, conform RADOR, citată de doctorulzilei.ro.

Parteneri