SEMINȚELE MAGICE CARE AJUTĂ LA VINDECAREA CANCERULUI LA COLON!
Vechi civilizatii sud-americane precum incasii si mayasii cunosteau deja proprietatile vindecatoare si nutritive ale acestor seminte extraordinare, pe care le foloseau inclusiv in medicina alternativa. Chiar denumirea lor, „chia”, inseamna „putere” in limba mayasa. Fiind bogate in substante nutritive, semintele de chia furnizeaza energie si asigura forta si vigoare.
Aceste seminte, al caror gust aduce cu cel al nucilor, sunt foarte bogate in antioxidanti, proteine, grasimi omega, si fibre dietetice. Proprietatile lor de absorbtie a lichidelor le recomanda pentru slabit, iar continutul lor mare de fibre contribuie la reducerea poftei de mancare.
Iata cateva informatii interesante despre semintele miraculoase:
– Semintele de chia hidrateaza si ii furnizeaza organismului fibre si proteine sanatoase, ceea ce stimuleaza metabolismul si activeaza rezervele de glicogen, un lucru esential pentru incurajarea arderilor de grasime. In plus, consumul de seminte de chia reduce pofta de mancare si prelungeste senzatia de satietate de dupa mese.
– Numeroase studii au demonstrat ca, multumita cantitatii mari de proteine din compozitia lor (20%), semintele de chia au efecte remarcabile asupra sanatatii unghiilor si parului.
– Semintele de chia contin in proportie de 37% fibre alimentare, care stimuleaza si sprijina tranzitul intestinal.
– Semintele de chia abunda in proteine usor digerabile, vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si aminoacizi. Toate aceste caracteristici le transforma intr-un aliment ideal pentru topirea grasimilor, intarirea sistemului imunitar, regenerarea pielii si imbunatatirea digestiei.
– Potrivit nutritionistilor, semintele de chia sunt excelente pentru inlaturarea starilor de slabiciune, de oboseala si de letargie, deoarece tonifiaza musculatura si energizeaza si vitalizeaza intregul organism. Acesta este principalul motiv pentru care semintele de chia sunt nelipsite din alimentatia multor sportivi de performanta.
– S-a demonstrat stiintific faptul ca dietele restrictive bazate pe consumul de seminte de chia pot atat preveni, cat si trata bolile de cancer, indeosebi cancerul de colon.
– Aceste seminte contin in cantitati mari acizi grasi esentiali sanatosi. In mod interesant, semintele de chia contin de 8 mai multi acizi grasi omega-3 decat carnea de somon!
– Semintele de chia contin nutritienti esentiali pentru sanatatea si buna functionare a organismului, printre care se numara proteine vegetale de calitate, acizi grasi omega-6 si antioxidanti puternici (1 gram de seminte de chia contine de patru ori mai multi antioxidanti decat 1 gram de afine proaspete).
Moduri de a introduce semintele de chia in alimentatia zilnica
Semintele de chia pot fi adaugate cu usurinta la gustari, salate si orice alte preparate culinare. In cazul alimentelor cu bob, asa cum sunt orezul brun, stirul, quinoa sau meiul, se recomanda sa adaugi semintele de chia catre sfarsitul procesului de preparare a boabelor si le amesteci bine in mancare.
Peste laptele de cocos sau de migdale poti presara o lingura de seminte de chia si o lingurita de cacao, nuci, migdale macinate, mere rase, fistic, rodie sau nuca de cocos deshidratata, afine, merisoare, zmeura, si sa tii amestecul la frigider timp de 10 minute inainte de servire.
Poti adauga seminte de chia inclusiv la supe si galustele din carne. De asemenea, ele pot fi folosite ca inlocuitor pentru pesmet la preparatele din carne de pui sau peste.
Mai mult, poti folosi semintele si la pregatirea deserturilor, mai ales a budincilor.
Autor: Calin Petru Barbulescu pentru Secretele.com