Șerban Cionoff: TINERII ȘI COPIII ROMÂNIEI, ALĂTURI DE PRIETENII LOR DIN EUROPA UNITĂ

 

INFO 3Pentru sâmbătă, 7 mai, prognozele meteorologice anunțau, București, averse de ploaie, descărcări electrice și rafale de grindină. Ceea ce a dat, presupun, serioase emoții organizatorilor celei de-a treia ediții a ,,Piaței statelor Uniunii Europene’’-  Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe în parteneriat cu Centrul de proiecte și programe educaționale și sportive pentru copii și tineret din cadrul Primăriei Municipiului București PRODEUS-, manifestare programată să aibă loc în Parcul Cișmigiu. Din fericire, vremea le-a fost favorabilă, iar acțiunea s-a bucurat de un succes  binemeritat.

Desfășurată sub auspiciile sărbătorii la 9 mai, a Zilei Europe, ediția din acest an a ,,Pieței statelor membre ale Uniunii Europene’’ a dobândit semnificații aparte, în primul rând prin faptul are loc la împlinirea unui deceniu de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. Un bun prilej pentru a recapitula principalele învățăminte ale drumul parcurs  și, mai ales, pentru a avea o reprezentare realistă, sinceră asupra problemelor acute cu care se confruntă în momentul de față construcția europeană. Probleme care vizează și implică, în mod direct, România cu atât mai mult cu cât, la  sfârșitul acestui deceniu, țara noastră va prelua Președinția Consiliului Europei. Până atunci,însă, trebuie depășite multe obstacole , trebuie învinse inerții și jocuri de interese care au generat și întrețin un climat de neîncredere și de lipsă de solidaritate.

Distribuie prietenilor

Dar , pentru că aceste zile, stau, așa după cum spunea Angela Filote, șefa Reprezentanței U. E. în România, sub semnul ,,celebrării Uniunii Europene ’’, cred că principalul mesaj al acestui eveniment se regăsește în declarația ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu:,,Uniunea Europeană însemnă cooperare, însemnă dialog și solidaritate. Aceste cuvinte au fost și rămân cheia succesului pentru Uniunea Europeană și pentru fiecare dintre membrii săi.’’

Nobilă , generoasă lecție pe care, din păcate,  se pare că unii dintre mai marii destinelor Europei Unite au uitat-o sau numai se fac a o uita.Lecție pe care, cu o bolnăvicioasă consecvență,   o anumită persoană trimisă de către alegători români în Parlamentul Europeană o sfidează, colportând în înaltele sfere ale UE calomnii abjecte și minciuni otrăvite.

De aceea, în spiritul lecției solidarității și a încrederii, cred că principalul merit al celei de-a treia ediții a ,,Pieței statelor membre ale Uniunii Europene’’ este și, cu siguranță, va rămâne, acela că i-a avut ca protagoniști pe tinerii și pe copiii României. Cei care,împreună cu alți colegi de generație, și cu artiști consacrați din Ungaria, Irlanda, Italia și din Grecia, au susținut admirabile recitaluri, fiecare aducând pe scena din parcul Cișmigiu comori ale poeziei, cântecului și dansului din țările lor. Așa după cum, tot ei,tinerii și copii din România și oaspeții lor s-au întrecut în atelierele de creație, au colindat standurile pe care fiecare stat membru ale marii familii europene le-au avut deschise în Cișmigiu beneficiind de sprijinul ambasadelor acreditate la București. Cu acest prilej, s-au legat prietenii și s-au durat punți trainice care vor putea să aducă mai multă încredere și mai multă solidaritate pentru noile generații ale României și ale statelor uniunii. Astfel, tinerii și copii de azi, oamenii maturi de mâine, învață  ceea ce este și trebuie să rămână ,,Europa, casa mea’’(așa cum se numește o foarte instructivă carte de inițiere a tânărului cititor îm în regulile comportamentului de azi apărută sub egida Reprezentanței Comisiei Europene în România).

Confirmând, o dată mai mult, actualitatea cuvintelor lui Jean Monnet, unul dintre vizionarii fondatori ai Comunității Europene și, în egală măsură, precursor al Uniunii Europene:,,Noi nu coalizăm State, noi dorim să unim oameni’’.