Teste medicale anuale pe care ar trebui să le facă orice adult. Ce mare greșeală fac pacienții când cer trimitere pentru analize

Morbiditatea ar fi cu mult mai mică în țara noastră, dacă s-ar prezenta toată lumea la examinarea anuală”, crede medicul de familie Georgeta Mihăilescu, din Săftica.

Potrivit acesteia, cea mai mare eroare pe care o fac pacienții care îi trec pragul este să solicite o trimitere la spital, pentru un set complet de analize. „Trebuie mai întâi să vedem cum doarme, ce mănâncă, cât de des merge la toaletă sau dacă este stresat și abia apoi hotărâm ce teste facem”, explică medicul, potrivit doctorulzilei.ro

Vă prezentăm cele mai importante investigații, care se pot face gratuit cu trimitere de la medicul de familie.
Hemograma oferă o privire de ansamblu asupra numărului, distribuției și dimensiunilor celulelor din sânge și poate semnala prezența unei anemii (nivel redus de fier). „Fie pacienta are o menstruație abundentă, fie undeva în corp există o sângerare. În cazul bărbaților poate fi vorba de hemoroizi”, explică medicul.
La fel de importantă e și măsurarea glicemiei, pentru a stabili nivelul glucozei în sânge. „Îți spune în proporție de 99% dacă ai sau nu diabet.

Citește continuarea pe doctorulzilei.ro