Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!

 

Țigările electronice sunt considerate „extrem de dăunătoare”, ca atare Organizația Mondială a Sănătății solicită o reglementare mai mare pentru a proteja copiii.
Șeful OMS – Organizației Mondiale a Sănătății a etichetat țigările electronice drept extrem de„dăunătoare”, și a avertizat că utilizarea acestora trebuie să fie mai bine reglementată pentru a proteja copiii și adolescenții, scrie Sky News, potrivit evz.ro.

Organismul global de sănătate a recomandat guvernelor să ia măsuri pentru a preveni nefumătorii să înceapă să folosească vapori cu nicotină, spunând că astfel de produse sunt adesea comercializate tinerilor folosind o serie de arome diferite care pot „atașa copiii de nicotină”. O mai bună reglementare ar putea preveni „normalizarea comportamentului în materie de fumat” și ar putea proteja generațiile viitoare, a spus OMS.

Distribuie prietenilor

OMS a declarat că o analiză sistematică globală a descoperit recent că copiii și adolescenții care folosesc vapori cu nicotină au mai mult de două ori mai multe șanse să utilizeze ulterior țigări convenționale. Cu toate acestea, experții au acuzat OMS că nu a înțeles „diferența fundamentală” dintre dependența mortală de tutun și dependența de nicotină. OMS a avertizat țigările electronice și vaporii, care simulează senzația de fumat, ar putea acționa ca o „poartă” către consumul de tutun.

Un raport de cercetare, comandat de Public Health England (PHE) și publicat în februarie, a constatat puține modificări ale nivelurilor de vapare în ultimii ani, 4,8% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani vapând cel puțin o dată în martie 2020.

O cincime dintre tinerii care au încercat vaping au spus că au făcut acest lucru înainte de a fuma și 28,9% au spus că au încercat un produs vaping și nu au încercat niciodată să fumeze, potrivit PHE.

După publicarea raportului OMS, Martin Dockrell, șeful Departamentului de Control al Tutunului din PHE, a declarat că vaparea nu este „fără riscuri”, dar este „mult mai puțin dăunătoare decât fumatul”.

Directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat: „Nicotina este foarte captivantă. Sistemele electronice de livrare a nicotinei sunt dăunătoare și trebuie să fie mai bine reglementate.
„În cazul în care nu sunt interzise, guvernele ar trebui să adopte politici adecvate pentru a-și proteja populațiile de daunele sistemelor electronice de livrare a nicotinei și pentru a preveni absorbția lor de către copii, adolescenți și alte grupuri vulnerabile.”

În raportul OMS publicat marți, Dr. Tedros a spus că dispozitivele electronice sunt „promovate agresiv ca alternative„ mai sigure ”sau„ fără fum ”la țigări” și că tutunul și industriile conexe folosesc „aceleași vechi tactici de marketing pentru a promova noi instrumente pentru a prinde copiii de nicotină și pentru a eluda legislația privind tutunul „.

Dar există și păreri contrare. Profesorul John Britton, profesor emerit de epidemiologie la Universitatea din Nottingham, a declarat: „Acest raport demonstrează că, din păcate, OMS încă nu înțelege diferența fundamentală dintre dependența de fumatul tutunului, care ucide milioane de oameni în fiecare an și dependență de nicotină.
„OMS este, de asemenea, evident că se mulțumește cu ipocrizia adoptării unei poziții care recomandă utilizarea produselor medicinale din nicotină pentru tratarea dependenței de fumat, dar susține interzicerea consumatorului de produse din nicotină care fac același lucru, dar mai bine.

„OMS are dreptate ca nefumătorii, în special copiii, să fie descurajați de la utilizarea oricărui produs de nicotină. Dar pentru cei peste un miliard de fumători de tutun din lume, sistemele electronice de livrare a nicotinei fac parte din soluție, nu din problemă”.