AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Un medic atenționează: ”Cafeaua preparată în acest mod, crește colesterolul total și trigliceridele”

Deși cafeaua are beneficii dovedite pentru sănătate, modul în care o preparăm o poate transforma într-o ”bombă” de colesterol și trigliceride.
Medicul Alina Lăcătuș, specialist în nefrologie a explicat ce efecte nebănuite poate avea cafeaua.

”Desi cafeaua nu contine colesterol, are in compozitia ei niste substante uleioase numite diterpene (cafestol si kahweol) care cresc LDL-colesterolul, colesterolul total si trigliceridele. Studiile au aratat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute,” spune medicul, potrivit doctorulzilei.ro.

Dr. Alina Lăcătuș a precizat că modul de preparare al cafelei influenteaza cantitatea de diterpene eliberata, tipul cafelei (arabica sau robusta) nefiind important. Hartia de filtru, folosita la cafetiere clasice sau la percolator, retine aceste uleiuri, motiv pentru care consumul de cafea filtrata ne protejeaza de acest risc.

”Cafeaua turceasca pare sa fie cea mai nociva, urmata de cafeaua facuta la cafetiera cu presa, apoi cea fiarta la ibric. La polul opus este cafeaua obtinuta la cafetiera cu filtru, percolator sau preparata instant, la care cresterea colesterolului este nesemnificativa.”

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!