• Home
  • Sănătate
  • Varza albă și uluitoarea sa putere de vindecare. Consumați-o zilnic, dacă puteți!

Varza albă și uluitoarea sa putere de vindecare. Consumați-o zilnic, dacă puteți!

varza alba

Varza albă este un aliment, dar și un medicament. Oferă nutrienți și substanțe vitale ca aliment și substanțe medicinale ca medicament. Desigur, varza albă poate regla și glicemia, colesterolul și greutatea. Dar specialitatea verzei este tractul gastro-intestinal.

Dacă aici sunt prezente ulcere, varza albă le vindecă adesea în câteva săptămâni.Deoarece varza albă are un puternic efect antioxidant și antiinflamator, ea poate fi consumată și pentru a preveni cancerul și, într-o măsură mai mare, pentru aproape toate bolile inflamatorii cronice.

Varza albă este disponibilă aproape peste tot în lume ca o legumă ieftină care poate fi păstrată bine – și care este tot timpul anului. Cu toate acestea, gustul cel mai bun il are, la recolta principală, sfârșitul toamnei sau în lunile de iarnă, până în martie.

Varza albă aparține plantelor crucifere – la fel ca alte tipuri de varză și, prin urmare, este în strânsă legătură cu varza, broccoli, varza de Bruxelles, varza chinezească și bineînțeles varza roșie, dar și muștarul, rucola, cresonul și multe alte plante crucifere. De exemplu, frunzele sunt folosite extern pentru comprese, iar sucul crud de varză este consumat pentru afectiuni interne, în special pentru cele din tractul gastro-intestinal.

Dar varza fiartă are și ea efecte uimitoare de vindecare, în unele indicații, ar trebui să funcționeze chiar mai bine decât varianta cruda – care se aplică, de exemplu, la scăderea colesterolului.

Varza albă scade colesterolul
Dacă varza albă este fiartă sau aburită, fibrele speciale de varză albă din intestin se pot lega mai bine de acizii biliari, care la rândul lor sunt încărcați de colesterol. Acizii biliari și colesterolul, care sunt acum legați de fibre, pot fi eliminati prin scaun. Nivelul colesterolului scade.Dar acum ficatul trebuie să producă din nou acizi biliari și pentru asta are nevoie de colesterol, pe care îl preia din magazinele proprii. Nivelul de colesterol continuă să scadă.Desigur, nivelul de colesterol scade și cu ajutorul verzei albe crude, la fel de tare ca versiunea aburită – de ex. sub formă de salată de varză taiata fin.Cu toate acestea, efectul de scădere a colesterolului este doar un efect secundar al consumului regulat de varză. Specialitatea verzei albe este si prevenirea și terapia cancerului.

Varză albă împotriva cancerului
Peste 475 de studii convingătoare au arătat deja că varza albă (și alte legume de varză) sunt protectoare împotriva cancerului. Varza albă are cel puțin trei proprietăți anti cancer.

1. Varza albă este bogată în antioxidanți
O jumătate de cană de varză albă conține 50 mg de polifenoli. Această bogăție de antioxidanți este unul dintre principalele motive pentru efectele bune împotriva cancerului. Fără antioxidanți, organismul suferă de stres oxidativ. Aceasta descrie efectele nocive ale radicalilor liberi care atacă pereții celulari și structurile celulare interne.Dacă stresul oxidativ devine cronic, acesta este un factor de risc important pentru dezvoltarea cancerului.Doar antioxidanții pot bloca radicalii liberi și, astfel, stresul oxidativ, protejează organismul de deteriorare și, în sfârșit, împotriva unei schimbări dăunătoare a celulelor.

2. Varza albă are un puternic efect antiinflamator
Inflamația cronică, împreună cu stresul oxidativ, sunt adesea începutul bolilor cronice, inclusiv al cancerului.Substanțele antioxidante descrise în varza albă nu numai că au efect antioxidant, dar au și un efect antiinflamator puternic.

3. Varza albă este extrem de bogată în glucozinolați care combat cancerul
Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale verzei albe sunt deja extrem de eficiente în ceea ce privește prevenirea cancerului și controlul cancerului.Cu toate acestea, efectul anti-cancer al verzei albe este crescut și cu ajutorul glucozinolaților săi (= glicozide din ulei de muștar). Este un grup de substanțe fitochimice care constau din compuși care conțin sulf. De exemplu, acestea susțin propriile abilități de detoxifiere ale organismului și asigură astfel o încărcătură mai mică de toxine în celula individuală și astfel o susceptibilitate mai mică la cancer. Uleiul de muștar glicozidă indol-3-carbinol conținut în planta de varză, din care provine substanța DIM (diindolilmetan) în timpul procesului digestiv, aduce mari efecte de vindecare.De exemplu, DIM inhibă creșterea cancerului și reglează echilibrul hormonal în același timp, motiv pentru care se recomandă însoțirea terapiilor de cancer (pentru cancerul dependent de hormoni), dar și pentru simptomele menopauzei. În plus față de indol-3-carbinol, varza albă conține și sinigrină glucozinolat, care este, de asemenea, considerat un luptător activ împotriva cancerului. Sinigrina este transformată în organism în așa-numitul AITC (alil izotiocianatul), care a arătat un efect unic de prevenire a cancerului – în special în ceea ce privește cancerul vezicii urinare, cancerului de colon și de prostată.Un alt glucosinolat de varză (glucorafanină) produce bine-cunoscutul sulforafan – un izotiocianat, ale cărui efecte anti-cancer, dar și efecte anti-artrită.

Continuarea pe suntsanatos.ro

Parteneri