• Home
  • Sănătate
  • 10 plante care curăță plămânii și combat infecțiile respiratorii

10 plante care curăță plămânii și combat infecțiile respiratorii

plamani 2

Suntem în sezonul răcelilor și gripelor și mai mult ca oricând trebuie să prevenim infecțiile respiratorii. Iată câteva plante care mențin plămânii sănătoși și combat bolile pulmonare :

1. Rădăcină de lemn dulce
Rădăcină de lemn dulce este utilizată în medicina tradițională chineză și este considerată a fi un bun remediu pentru combaterea infecțiilor tractului respirator deoarece curăță nasul, gâtul și plămânii. De asemenea, este un expectorant natural eficient

2. Podbalul
Frunzele de podbal au proprietati emoliente și expectorante, coleretic-colagoge, antispastice, tonice și antiinflamatoare.
Preparatele din frunze de podbal sunt recomandate, mai ales, în tratarea bolilor aparatului respirator, cum ar fi bronșita, laringita, astmul bronșic, emfizemul pulmonar, silicoza și chiar tuberculoza, în faza incipientă.

3. Cimbrul
Cimbrul este foarte puternic in lupta impotriva congestiei pulmonare. El produce uleiuri antiseptice puternice care sunt clasificate ca antibiotice si antifungice naturale. Cimbrul a fost utilizat ca un remediu pentru probleme pulmonare consumat inca din antichitate si este utilizat pe larg si astazi pentru a preveni si trata infectiile tractului respirator si pneumoniile infectioase bacteriene.

4. Rădăcina de Osha
Osha este o planta originara din zona Muntilor Stancosi si a fost utilizata din timpuri istorice de catre bastinasii americani pentru sprijinul sistemului respirator. Unul dintre beneficiile principale ale radacinii de osha este ca ajuta la sporirea circulatiei in plamani, ceea ce usureaza respiratia profunda

5. Oregano
Compușii carvacrol și rozmarinic din oregano ajută la descongestionarea naturală și, de asemenea, au proprietăți antihistaminice care reduc inflamația și iritațiile de la nivelul tractului respirator. Oregano este, de asemenea, un antibiotic natural.
6. Lobelia
Lobelia contine un alcaloid cunoscut ca lobelina, care subtiaza mucusul si decongestionează. In plus, lobelia stimuleaza glandele renale superioare sa elibereze epinefrina, iar ca efect aceasta relaxeaza caile respiratorii si permite o respiratie mai usoara.
7. Iarba mare
Aceasta este încă o planta folosita de americani pentru a combate bolile tractului respirator. Nu numai că ajută la eliminarea flegmei și mucusului dar, de asemenea, este un antibacterian natural și poate ajuta la prevenirea sau tratarea bronșitei și a altor infecții bacteriene.

8. Eucaliptul
Eucaliptul este un ingredient comun in bomboanele/pastilele si siropurile de tuse iar eficacitatea lui se datoreaza unui compus numit cineola. Cineola are numeroase beneficii – este un expectorant, poate usura tusea, lupta impotriva congestiei si alina pasajele iritate ale sinusurilor.

9. Lumânărica
Lumanarica este utilizata de practicantii medicinei herbale pentru a curata excesul de mucus din plamani, pentru curatarea bronhiilor si reducerea inflamatiilor prezente pe tractul respirator.

10. Mierea-ursului (plămânărica)
Frunzele sale conțin tanin, saponine, săruri minerale, potasiu și magneziu, acid salicilic, caroten, vitamina C. Datorita acestei compozitii chimice complexe, frunzele de plămânărică sunt extrem de utile în tratarea bolilor respiratorii, deoarece ușurează expectorația, calmează tusea și vindecă răgușeala.

Sursa – doctorulzilei.ro

Parteneri