• Home
  • Prima
  • Erdogan menține populația în stradă. ”Trădătorii vor plăti prețul cel mai greu”

Erdogan menține populația în stradă. ”Trădătorii vor plăti prețul cel mai greu”

pucisti 1

Puterea președintelui Erdogan sporește, dar chemările populației în stradă continuă. Prin vocea premierului Binali Yildirim, care a făcut o vizită neașteptată în Piața Kizilay în cursul nopții, le-a cerut concetățenilor săi să rămână mobilizați.”Ziua, să mergem la muncă. Seara, după muncă, să ne continuăm veghea în piețele publice”, i-a îndemnat el, citat de agenția de presă apropiată puterii Anadolu. Mai multe mii de turci au ieșit din nou în stradă în cursul nopții de duminică spre luni pentru a protesta față de tentativa de lovitură de stat militară, au constatat fotoreporteri ai agenției France Presse.
În Piața Taksim, la Istanbul, sau Piața Kizilay, la Ankara, s-au adunat mii de bărbați, femei și copii, fluturând drapelul Turciei sau portrete ale președintelui țării.
„Cei care își atacă propriul popor cu tancuri nu pot fi soldați turci. Aceștia sunt niște monștri, teroriști care au îmbrăcat uniforma militară și vor plăti prețul cel mai greu”, a mai spus prim-ministrul referindu-se la puciști.
Autoritățile turce, care pun puciul în seama militarilor apropiați predicatorului Fetullah Gülen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan, dar care a devenit principalul său inamic, și-au înmulțit arestările în rândurile armatei și justiției, scrie Agerpres.
Ministrul justiției, Bekir Bozdag, a făcut cunoscut la sfârșitul săptămânii trecute că aproximativ 6.000 de persoane au fost închise, mulți dintre ei fiind militari și magistrați. ”Prețul cel mai greu” pe care îl vor plăti puciștii, conform premierului nu poate fi decît pedeapsa cu moartea. Populația cartierelor periferice pare a fi masa de manevră în ceea ce se petrece acum în Turcia, observă unii comentatori care avansează chiar ideea unui puci organizat de Erdogan spre a-și anihila adversarii. Oricum puterea lui se așează pe poziții mai solide și mai înalte. Arestările se fac public, iar scenele în care opozanții președintelui trec prin mulțime, huiduiți sau loviți, sunt cumplite.
D. Dumitru, AMPress

Parteneri