• Home
  • Sănătate
  • A murit medicul care avertizase lumea despre coronavirus

A murit medicul care avertizase lumea despre coronavirus

medicul li wenliang 700x395 1 1

Medicul chinez Li Wenliang – cel care avertizase, încă din decembrie 2019, despre pericolul unui nou virus de tipul SARS – a murit din cauza infecției cu coronavirusul 2019-nCoV.

Spitalul Central din Wuhan a anunțat că medicul Li Wenliang a murit, transmite CNN. Confirmarea vine după o serie de informații contradictorii despre starea acestuia, informații care au venit, pe de o parte, din partea presei chineze, iar de cealaltă parte, din partea spitalului.

Doctorul Li a murit în primele ore ale dimineții de vineri (ora locală). „Oftalmologul spitalului nostru, Li Wenliang, contractase, din nefericire, coronavirusul în timpul activităților desfășurate pentru a lupta împotriva epidemiei”, anunță un comunicat al Spitalului Central din Wuhan. „Decesul a fost pronunțat la ora 2:58, pe 7 februarie, după ce încercările de a-l resuscita nu au avut succes”, precizează sursa citată.

Tânărul medic Li Wenliang avea 34 de ani și încă din decembrie începuse să avertizeze în legătură cu apariția unei boli foarte grave de tip SARS și că era vorba de un coronavirus – o familie mare de viruși care include SARS. Povestea foștilor colegi de facultate de 7 pacienți care fuseseră plasați în carantină în spitalul la care lucra, pacienți care avuseseră de-a face toți cu o piață de pește despre care spunea că putea fi cauza îmbolnăvirii.

El le-a spus prietenilor săi să își avertizeze discret cunoscuții. La câteva ore, mesajul său s-a viralizat pe internet, dar numele lui nu a fost șters. „Când am văzut mesajul circulând online mi-am dat seama că lucrurile au scăpat de sub control și că probabil voi fi pedepsit”, a povestit Li Wenliang.

La scurt timp, poliția din Wuhan l-a acuzat pe Li de lansare de zvonuri false. A fost unul dintre medicii luați în colimator de poliția chineză pentru că a încercat să dezvăluie existența virusului la puțin timp de la apariția sa.

Ulterior, Li a confirmat pentru CNN că la 1 februarie a fost diagnosticat cu coronavirus și că se află internat în spital. Diagnosticarea sa cu coronavirus a declanșat revoltă în China, unde cenzura statului în privința bolii este tot mai greu accceptată de public.

Sursa – doctorulzilei.ro

Parteneri