Această afecțiune se agravează dacă mergi la plajă. Endocrinolog: ”Marea provoacă o excitare crescută la care organismul nu se poate adapta”

O serie de boli endocrine trebuie tratate cu atentie în perioada de vară, când temperaturile încep sa urce  la peste 35 grade, corpul nostru trece printr-un stres climatic, ce favorizeaza aparitia unor boli sau agravarea afectiunilor deja existente.

Functionalitatea tiroidei este direct proportionala cu temperatura mediului, iar patologia endocrina este influentata de temperaturile crescute.

Influenta glandei tiroide este foarte importanta in functionarea normala a organismului uman. Tiroida este glanda care controleaza tot corpul. Imbolnavirea tiroidei creeaza probleme majore, fiind responsabila cu viteza de reactie a metabolismului.

Distribuie prietenilor

Caldura este un excitant al functiei tiroidiene, deci temperaturile ridicate (canicula) creeaza probleme celor cu functie hipertiroidiana.
Hipertiroidismul

In cazul hipertiroidismului, temperaturile inalte (canicula) si climatul marin stimuleaza biosinteza hormonilor tiroidieni, ducand la agravarea afectiunii. Acest lucru inseamna tulburari cardio-vasculare, de ritm, tahicardie, fibrilatii, tulburari digestive, deshidratare si tulburari electrolitice, tulburari neuropsihice, accentuarea tremurului mainii, agitatie, insomnie, scadere in greutate), se accentueaza pe timp de canicula, de aceea nu este indicat ca bolnavii hipertiroidienii sa mearga la mare si daca merg trebue sa-si amplifice terapia medicamentoasa prin marirea dozei de medicamente.

„ Una dintre formele de hipertiroidism este boala Basedow, în care sunt afectaţi şi globii oculari, şi atunci strălucirea soarelui în mare devine un factor iritativ, sever”, a explicat medicul.

O altă boală este insuficienţa cortico-suprarenală (absenţa din interiorul organismului a hormonilor cortico-suprarenali şi în principal a cortizonului).

„Marea provoacă o excitare crescută la care organismul nu se poate adapta. În acest caz, orice boală inflamatorie poate duce la insuficienţă cortico-suprarenală acută, motiv pentru care le spunem acestor bolnavi să poarte asupra lor un însemn al bolii, pe lângă buletin să aibă diagnosticul de care suferă, dar şi terapia de urgenţă care trebuie administrată. Bolnavii trebuie să ştie foarte bine tratamentul crizei acute de insuficienţă cortico-suprarenală. Aceşti bolnavi nu trebuie să meargă la mare şi îi sfătuim să crească dozele care să le creeze condiţiile menţinerii într-un echilibru care să nu antreneze eventual o insuficienţă acută”, a explicat prof. dr. Constantin Dumitrache.

El a precizat că boala se caracterizează prin hiperpigmentaţie, bolnavii sunt hipotensivi şi foarte uşor pot intra în colaps, au astenie, sunt obosiţi.
Hipotiroidismul

Cea mai frecventa boala a tiroidei este hipotiroidismul, boala ce apare atunci cand glanda tiroida nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. In acest caz metabolismul este lenes, motiv pentru care functiile organismului sunt incetinite.

Hipotiroidismul este o boala des intalnita la noi in tara, aproximativ 10% din femeile cu varsta peste 65 de ani prezentand simptomele acestei afectiuni, mai rar apare la persoanele tinere. La copii, aceasta afectiune se caracterizeaza printr-un retard de crestere si tulburari ale dezvoltarii psihologice.

Daca hipotiroidismul nu este tratat, simptomele progreseaza, iar in unele cazuri evolueaza intr o forma grava a hipotiroidismului, numita mizedem, de aici se poate duce la coma mixedemica,  declansata la o infectie, de expunere la frig, de un traumatism sau de ingerare de sedative.

Cat priveste pacientul cu hipotiroidie, acesta se simte mult mai bine in zilele cu temperaturi ridicate si la mare, avand in vedere excitarea sistemului hipotalamo-hipofizo-tiroidian care constitue un fel de autotratare a insuficientei tiroidiene.
Temperaturile mari favorizeaza umflarea picioarelor, chiar daca nu temperatura este cauza directa a acestei afectiuni, caldura excesiva accentueaza dilatarea vaselor de sange, principala cauza a picioarelor umflate (acest lucru se poate intampla numai daca suferim de anumite afectiuni). Edemele gambiere pot apare fie din cauze renale sau cardiace.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Foto – Blitz Magazine