AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Acest aliment îngrașă și înfundă arterele

Se spune despre el că îngrașă, înfundă artere și că este responsabil de numeroase boli cardiovasculare. Acest aliment suferă, fără îndoială, de o reputație proastă, însă experții dau verdictul.
Untul, căci despre el este vorba a fost studiat cu atenție de specialiști. Această grăsime din lapte are mai multe avantaje pentru sănătate. Untul este alcătuit din 82% grăsime din lapte de vacă, 16% apă și urme de lactoză și cazeină.

Principala caracteristică a untului este conținutul ridicat de lipide, ceea ce îl face să fie o grăsime, la fel ca uleiurile vegetale.
Pe hârtie, compoziția sa lipidică este, prin urmare, mai puțin interesantă decât cea a uleiurilor vegetale, deoarece este săracă în acizi grași nesaturați, care sunt considerați „grăsimi bune”.

Cu toate acestea, lipidele din lapte sunt speciale, deoarece conțin un acid gras cu lanț scurt numit acid butiric, care nu se găsește în niciun alt aliment și despre care se spune că are proprietăți antivirale, antifungice, antibacteriene și potențial anticancerigene.
În plus față de această compoziție lipidică, untul este foarte bogat în vitamine liposolubile: în principal în vitamina A, care are numeroase virtuți protectoare și joacă un rol important în apărarea organismului nostru împotriva agenților externi, prin stimularea sistemului imunitar.

Dar și în vitamina D, care permite fixarea calciului pe oase, reglarea metabolismului muscular și care joacă un rol important în imunitate. Mai mult, este bogat și în vitamina E, cunoscută pentru acțiunea sa antioxidantă, care ajută la lupta împotriva îmbătrânirii premature a celulelor.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!