Actrița Ioana Crăciunescu – premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo 2023

Ioana Craciunescu

Actriţa Ioana Crăciunescu va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 25 aprilie, informează organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.

De asemenea, actorul Mircea Andreescu va fi recompensat, pentru cariera de şase decenii, cu Premiul pentru întreaga carieră.

* Născută în Bucureşti, pe 13 noiembrie 1950, Ioana Crăciunescu este actriţă şi poetă. În 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I. L. Caragiale’ din Bucureşti, debutând pe scena Teatrului Nottara, unde va face parte din distribuţia unor spectacole legendare precum ‘Karamazovii’, dramatizare de Horia Lovinescu după Dostoievski (regia Dan Micu) sau ‘Floare de cactus’ de Pierre Barillet şi Jean Pierre Gredy (regia Mircea Cornişteanu). De-a lungul carierei a jucat în peste 60 de spectacole de teatru şi peste 50 de filme.

Rolul care a consacrat-o vine în 1980, când o joacă pe Ana din „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, ecranizarea lui Mircea Mureşan după celebrul roman ‘Ion’, de Liviu Rebreanu.

Până în 1989, din filmografia Ioanei Crăciunescu mai fac parte şi filme precum „Artista, dolarii şi Ardelenii” (regia Mircea Veroiu, 1980), „De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), „Femeia din Ursa Mare” (regia Adrian Petringenaru, 1982), „Promisiuni” (regia Elisabeta Bostan, 1985), „Duminică în familie” (regia Francisc Munteanu, 1987) sau „Întâmplări cu Alexandra” (regia Cornel Diaconu, 1989).

În 1991, Ioana Crăciunescu pleacă în Franţa, unde îşi continuă cariera. Joacă în filme precum „Quelque part vers Conakry” (regia Francoise Ebrard, 1992), în drama „Mensonge” (regia Francois Margolin, 1993) sau în comedia „Pullman paradis” (regia Michele Rosier, 1995).

După 2000, apare pe marele ecran în „Sieranevada” (regia Cristi Puiu, 2015), în „Moromeţii 2” (regia Stere Gulea, 2018) sau în „Scara” (regia Vlad Păunescu, 2021). Cel mai recent rol al său este Marta, în „Mireasa Mortului” (regia Cornel Gheorghiţă, 2022).

* Născut în Suceava, pe 30 decembrie 1939, Mircea Andreescu a venit la Bucureşti să facă teatru. Este absolvent – şef de promoţie – al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (promoţia 1963, din care au mai făcut parte Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru sau Ovidiu Iuliu Moldovan), dar nu a rămas în Capitală, aşa cum obişnuiau şefii de promoţie, ci a fost repartizat la actualul Teatru „Sică Alexandrescu” din Braşov.

În anul 1977, debutează pe marele ecran în comedia „Iarna bobocilor” (regia Mircea Moldovan), alături de Draga Olteanu-Matei şi Marin Moraru. Urmează „Pas în doi” (regia Dan Piţa, 1985). În producţiile regizate de Mircea George Cornea, se remarcă în rolul principal din „Vulcanul stins”, (1987), unde îl interpretează pe geologul Romulus Strejan.

Mai mult aici

Parteneri