ACUM poți culege mușețel. Fă provizii personale din cea mai aprecială plantă medicinală
Mușețelul a înflorit acum și este cel mai bun moment pentru a recolta și pune la păstrare această plantă cu valori medicinale de neegalat. Are proprietati antiinflamatorii, antispasmodice si dezinfectante. Fie ca faci un ceai din florile aromate, fie ca prepari din ele o tinctura de leac, vei observa rapid efectele lor benefice. Musetelul poate fi folosit si pentru calmarea colicilor bebelusului, fie singur, fie in asociere cu alte plante: fenicul, roinita, anason.
Te scapa de gingivita. Gratie efectului antiinflamator si antiseptic, musetelul este recomandat in sangerarile gingivale. Lasa la infuzat, timp de 20 de minute 3 linguri de flori de musetel intr-o cana cu apa fierbinte. Clateste mai intai, apoi tine in gura 5 minute infuzia calduta. Previne raceala si gripa. Infuzia de musetel ajuta la reducerea durerilor de cap, afectiune frecventa in cazul unei raceli puternice. De asemenea, planta provoaca transpiratie, ceea ce duce la scaderea febrei. In combinatie cu lamaie si miere, ceaiul calmeaza senzatia de usturime in gat. Prepara infuzia din 2 lingurite planta uscata la 200 ml apa clocotita. Bea 2-3 cani pe zi.
Contra durerilor de cap. Agitatia nervoasa, insomnia si migrenele pot fi tratate cu musetel.Ceaiul din planta, baut seara, te ajuta sa te relaxezi dupa o zi stresanta si sa adormi mai usor. In astfel de neplaceri, se recomanda infuzia de musetel preparata dintr-o lingurita de planta lasata la infuzat 10 minute in 200 ml de apa clocotita. In cazul tulburarilor de somn, infuzia se bea cu o ora inainte de a merge la culcare.
Leac pentru probleme femeiesti. Infuzia de musetel este recomandate si in igiena intima, precum si pentru tratarea leucoreei (scurgerile vaginale). Sunt recomandate baile cu ceai, preparat din 2 lingurite de flori la 200 ml de apa fiarta. De asemenea, planta poate fi folosita si pentru ameliorarea durerilor asociate menstruatiei. Ceaiul se pregateste din 40 g musetel, 30 g frunze de menta si 30 g radacina de valeriana. O lingura din acest amestec de plante se opareste cu o ceasca de apa. Dupa racire se strecoara, se indulceste si se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Sursa: bzi.ro prin all4romania.eu