Ai făcut revizia la centrală? Află care sunt cele mai importante lucruri la care TREBUIE să fii atent!

Sezonul cald se apropie cu pași repezi de sfârșit și, în curând, vei avea nevoie din nou de încălzire, iar revizia centralei termice trebuie să fie făcută la timp.

Echipamentele termice sunt concepute pentru a rezista mulți ani, însă uzura pieselor este greu de observat cu ochiul liber. O funcționare defectuoasă a sistemului de încălzire este extrem de periculoasă și poate provoca multe neplăceri, precum și costuri suplimentare substanțiale. Pentru a evita toate aceste probleme, este important să faci revizia centralei termice. 

Iată la ce trebuie să fii atent când faci revizia centralei termice!

Distribuie prietenilor

În primul rând, revizia centralei termice este diferită față de cea a instalațiilor de gaze. Ambele operațiuni sunt executate doar de către personal autorizat ISCIR, însă, în prezent, legislația prevede ca prima procedură să fie realizată periodic, o dată la maximum doi ani, iar cea de-a doua la zece sau după orice întrerupere a utilizării gazului, dacă perioada este mai mare de șase luni.

Specialiștii din domeniu recomandă totuși o verificare anuală a centralei termice, pentru a preveni defecțiunile majore și pentru a evita consumul mare de gaze în timpul iernii. În plus, dacă revizia este făcută la timp, durata de viață a acesteia crește.

La revizia centralei termice se verifică:

 • Dispozitivele de control și siguranță;
 • Sistemul de evacuare a gazelor arse;
 • Etanșeitatea racordurilor și a camerei de ardere;
 • Presiunea apei în instalație;
 • Uzura vasului de expansiune;
 • Debitul de gaz și presiunea;
 • Arzătorul și schimbătorul de căldură. 

La revizia instalației de gaze se verifică:

 • Etanșeitatea conductelor, îmbinările și garniturile de etanșare;
 • Starea echipamentelor de control, de reglare și de măsurare din instalațiile de utilizare;
 • Stabilitatea conductelor montate pe suporturi;
 • Starea arzătoarelor;
 • Starea clădirii care în care se află instalația;
 • Punctele de consum fără aprobare legală.

Dincolo de obligațiile legale, niciun eveniment care îți trezește suspiciuni cu privire la funcționarea normală a centralei termice nu ar trebui trecut cu vederea. Instalația de gaz este responsabilitatea ta, ca proprietar al apartamentului sau al casei pe care o deții, iar emisiile de dioxid de carbon sau scăpările de gaze sunt extrem de periculoase pentru întreaga familie, dar și pentru vecinii tăi.

Pe de altă parte, dacă nu deții o centrală termică, dar vrei să te bucuri de confortul generării imediate a apei calde, există o soluție rapidă pe care o poți implementa fie în casa de vacanță, fie în locuința permanentă. Un instant de apă caldă pe gaz îți oferă aceleași beneficii, dar la un cost mult mai redus. El se montează în interiorul imobilului și este extrem de sigur și eficient. 

Apa se încălzește în câteva secunde, iar gazul consumat poate fi furnizat atât de rețea, cât și de buteliile cu GPL. Dacă ești în căutarea unui astfel de produs, vezi aici oferta și bucură-te de beneficiile pe care ți le poate oferi o astfel de instalație. În plus, ca și în cazul reviziilor, și montarea acestui aparat se poate face de către personalul autorizat.

În concluzie, echipamentele de încălzire sau de furnizare a apei calde pe gaz sunt cea mai bună variantă pentru sezonul rece, iar începutul toamnei este momentul oportun pentru a face verificările necesare pentru o bună funcționare a acestora, asigurându-ți astfel confortul toată iarna.  

Sursa foto: shutterstock.com