Alimentele care pot fi mâncate și după ce au expirat

alimente cumparaturi 1

Nu toate produsele ne fac rău dacă le consumăm după data de expirare, scrisă pe ambalaje. E bine de știut că unele alimente ar putea fi consumate o perioadă şi după ce le expiră valabilitatea.
Motivul?- Alimentele rezistă mai mult în zilele noastre datorită procedurilor moderne de conservare, dar şi datorită faptului că frigiderele au devenit disponibile pe scară foarte largă.
În multe cazuri, data de expirare este doar orientativă. O serie de produse pot fi consumate şi după ce aceasta trece.

Cele mai durabile alimente

Ouă. În general, ouăle pot fi mâncate până la 5 săptămâni după ce au fost cumpărate, dacă au fost ţinute la rece în această perioadă. Mirosul este cel mai bun semn. Dacă aveţi ouă care au termenul de valabilitate expirat, spargeţi-le pe rând într-un vas şi mirosiţi-le.

Laptele. De regulă, laptele mai este bun de consum încă o săptămână după data de expirare, dacă recipientul nu a fost deschis. Evident dacă are un miros ciudat, trebuie aruncat. Pentru a mări perioada de consum, laptele trebuie depozitat în frigider, nu pe uşa acestuia, unde este expus la fluctuaţii de temperatură.

Brânza. Important! Brânzeturile tari rezistă mai mult decât cele moi.

Mierea. E bine de știut că despre miere se spune că nu se strică niciodată, aşa încât data de expirare nu are o importanţă prea mare. Trebuie doar să închideţi borcanul de fiecare dată când folosiţi mierea şi să păse să verificaţi însă aspectul şi mirosul lor.

Nucile. Pot fi ţinute maximum 12 luni în cămară, scrie StillTasty.

Untul de arahide. Dintr-un borcan desfăcut de unt de arahide, consumatorul se poate delecta 3-4 luni, dacă este ţinut în debaraua casei. Refrigerat, untul de arahide poate fi consumat mai mult timp.

Tăiţeii lasagna. Deschisă sau nu, o cutie de tăiţei lasagna poate fi consumată în siguranţă chiar şi după trei ani.

Ciocolata. Ciocolata ambalată poate fi păstrată mai mult timp decât am fi crezut. StillTasty ne sfătuieşte să depozităm ciocolata la temperatura camerei timp de 6-9 luni (chiar dacă ambalajul este desfăcut).

De asemenea, ciocolata poate fi conservată cu ajutorul temperaturilor scăzute. „Ca regulă generală, refrigerarea poate „prelungi” termenul de valabilitate cu 25%, în timp ce congelarea îl poate prelungi cu 50%. Cutia de ciocolată trebuie pusă într-o pungă de plastic special concepută pentru îngheţ şi produsul va rezista 12-18 luni”, scrie StillTasty. Totuşi, în cazul produselor din ciocolată realizate în casă, durata de „viaţă” este de 2-3 săptămâni.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Parteneri