Am avut români ca Tusk, dar i-am împuşcat

Încă sub emoţia reverenţei făcute limbii române şi românilor de polonezul Tusk, un rar politician al zilelor noastre, nobil, educat, inspirat, mi-am amintit în dimineaţa asta o întâmplare similară, în care un român face asta. Da, un român, chiar un mare patriot român, ucis mişeleşte lângă o pădure din Strejnic. Este vorba de Nicolae Iorga. Eram student când am citit asta. Marele nostru istoric, cărturar de elită, dar şi politician, mergea spre Stockholm parcă, pentru a ţine o conferinţă promisă. A plecat cu trenul de la Bucureşti şi până în Peninsula Scandinavă unde se găseşte Suedia, făcea o săptămână, dacă nu mai mult. Ei bine, în stilul cărturarului care n-are facultatea piederii vremii şi tăiatului frunzei la căini, s-a apucat să înveţe limba suedeză spre a ţine discursul de la Universitatea din Stockholm în limba ţării gazdă, o limbă germanică grea.

Se spune despre Iorga că ar fi ştiut 14 limbi, pe lângă limba maternă. Discutând cândva cu Valeriu Râpeanu, la mine la Sângeru, unde ca director al Editurii Eminescu venise pentru lansarea unei cărţi de poezie a mamei mele, Virginia Breslaşu, l-am întrebat – el era şi este specialist în Iorga, căruia i-a dedicat numeroase studii – dacă-i adevărat, dacă marele nostru cărturar chiar ştia atâtea limbi? Ştia şapte limbi fără cusur, mi-a răspuns nea Valerică, fiindcă aşa îl apelam. De aici încolo încep legendele, dar avea într-adevăr o uriaşă capacítate de a învăţa repede limbi străine, mi-a spus istoricul literar.

Nicolae Iorga şi-a ţinut, spre uluirea gazdelor, conferinţa de la Stockholm în limba lor, care-i un derivat al limbilor germanice.
Donald Tusk a citit, sub scenele bogatei istorii a românilor, pictate pe bolţile Ateneului, un dicurs perfect articulat, lipindu-i părţile cu materia sufletului şi harului intelectual, îmbinând reverenţa cu atenţionarea asupra pericolelor de a nu frânge democraţia (pilduitoare comparaţia cu imposibilitatea de a apăra patru lovituri de la 11 metri, pe care Duckadam a făcut-o posibilă), aşezând alături performanţa de spirit, amintindu-i pe George Enescu,Tzara, Cioran, Nichita Stănescu, şi performanţa sportivă a Nadiei Comăneci sau a Simonei Halep, toate spre a demonstra că Uniunea Europeană nu-i o utopie, iar România, cu zăcămintele ei de spirit, distinsă şi frumoasă ca Voroneţul, e aici la locul ei.

Cineva se întreabă dacă politicienii noştri, unii de faţă, alţii plecaţi cu alte treburi mai importante, au înţeles ceva din lecţia Tusk? Nu ştiu. Ceea ce ştiu e că istoria noastră n-a dus şi nu duce probabil lipsă de personalităţi, iar “darul polonez” a fost experimentat cândva, între cele două războaie, de un român, pe nume Nicolae Iorga, pe care românii, tot ei, l-au asasinat.
Plecăciune Pan Tusk, tu care vii dintr-o ţară nobilă şi tragică în lunga ei istorie, ţară în care eu am cunoscut iubirea poloneză, măreţia medievală a Cracoviei, Nocturnele lui Chopin, în grădina cu pomi şi pârâu de la Zelazowa Wolla şi încă multe altele pe care nu e loc să le istorisesc acum. Domnia ta, Pane, ai reuşit să transformi un eveniment sortit formalului şi uzanţelor care au prins pojghiţă de plictis, în miracol şi să-i pui aură.
Lucian Avramescu

loading...

 1. Ioana spune

  Si as mai adauga trei nume pe lista polonezi(ze)lor celebri: Marie Curie, Maria Walewska si Eveline Hanska

 2. George din Constanța spune

  Am dorit să scriu și eu câteva rânduri în legătură cu discursul impecabil al lui Donald Tusk, dar m-a îngrozit să mă alături multor proști care au zoit pagina asta. Așa că prefer tăcerea

 3. gabi spune

  Avramete , ești un cretin spurcat . Tuskul a zis FIX ACELAȘI DISCURS în bulgărește , cînd a fost Bulgaria mare sculă EU , doar că n-a zis Dukadam , a zis Stoicikov . Babuinule , ți s-au umplut izmenele de emoție cu șmekerul ăsta , un fel de Mojica Macavei polonez , care înjură Polonia pe unde apucă !

 4. Anonim spune

  La mulți ani !
  Încă odată Polonia ne arată Prietenie prin Spiritualitate. Un Mare Om de stat a demonstrat ca poți cuceri un popor cu câteva cuvinte transmise din suflet, iar noi Romanii, avem nevoie de spiritualitate ca de aer pentru a resuscita in noi Dragostea de România. Discutand in aceste câteva zile trecute despre discursul Domnului Tusk cu mai mulți concetățeni, indiferent de afinitățile lor politice și pe care nu ezita sa le exprime raspicat in public, am simțit in fiecare interlocutor o catifelare a glasului și o înmuiate a sufletului. O mai mare atenție când vorbeau despre România și Romani, nu aspru ca pana atunci. Dacă tot a trecut testul vorbirii mai bine ca oricine, poate Domnul Tusk va inspira și aici, in România, un Roman, cu suflet Românesc. sa ne convingă la alegerile care ne vor ocupa vreun an și jumătate, de aici încolo ?

 5. Yon Rijksadelaar spune

  Amiralului ciolovek de Leningrad, i a plăcut spârcâiala Viorikăi de Deliorman si l a plictisit sasul fizician!

 6. Anonim spune

  Asta inseamna sa „cuceresti” un popor, sa-i vorbesti in limba lui, sa-i amintesti de meritele lui in istorie, sa-i lauzi valorile nationale, fie ca sunt filosofi, oameni de cultura, sportivi sau automobilul national…Daca Tusk ar candida la alegerile de presedinte al Romaniei, multi compatrioti, probabil, l-ar vota dupa performanta sa de a ne mangaia pe crestet, parinteste si, nu ar trebui sa ne miram, daca ar si castiga aceste alegeri…Despre restul (romani sau straini – Junker included), nu se pot face prea multe comentarii…Abureala politica…

 7. Ionel Mesaros spune

  Mulțumesc pentru articol! Felicitări!

 8. Tudorache Mihai spune

  Unde mai pui ca Johannis a fost serbad,ca Tariceanu a vorbit straineste,ca Florin Iordache-loctiitorul lui Dragnea-dormea pe el,citind un text plicticos,doar Viorica -Vasilica Dancila avand ritm si entuziasm. Tusk a fost surptiza placuta a serii si mangaierea pe crested a gazdelor… Dragnea-febletea ta negativa- n-a gasit necesar sa-si intrerupa concediul cu iubita,din Maldive,periclitandu-si sansele la alegerile prezidentiale. Vom vedea ce efecte vor urma pe parcursul acestei sefii europene romanesti !!? Este o premiera… Johannis a plecat tantos,ca gascanul,fara sa-si ia la revedere de la oaspeti in fata camerelor de vederi,dupa ce a intarziat si la venire.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.