• Home
  • Fără categorie
  • “Am tras curent”: mituri în stomatologie pe care trebuie să nu le mai crezi

“Am tras curent”: mituri în stomatologie pe care trebuie să nu le mai crezi

Imagine5

De câte ori nu ai auzit pe cineva spunând „Nu mă doare, deci nu are sens să merg la control?” – sau poate chiar tu ai spus acest lucru, la un moment dat. Ei, bine, acesta este unul dintre cele mai răspândite – și grave, din nefericire – mituri din domeniul stomatologiei. Pentru că trăim într-o eră în care informațiile vin către noi în cantități și cu viteze extraordinare, suntem predispuși și la a consuma informații false, incorecte, care ne pot pune cu ușurință în pericol sănătatea – fie aceasta corporală, mentală sau emoțională. Deci, deși e vital să rămânem informați, este și mai important să ne asigurăm că luăm deciziile pe baza unor informații corecte, veridice.

În acest context, dezvoltăm, mai jos, cele mai răspândite mituri în stomatologie, cu recomandarea de înceta să mai crezi în acestea:

  1. Dacă am „dinți puși” nu mai trebuie să îi îngrijesc

Când ne gândim la tratamentul cu proteze, implanturi sau coroane dentare, ne trece poate prin gând faptul că „dacă sunt dinți puși, artificiali, nu mai trebuie să îi îngrijesc”. Nimic mai greșit pentru sănătatea noastră orală – în realitate, și „dinții puși” sunt supuși afecțiunilor.

De exemplu, putem avea de-a face cu periimplantita implant dentar: adică boala parodontală dezvoltată pe implantul dentar, datorită îngrijirii precare. Deci, coroanele, protezele, implanturile, fațetele trebuie tratate întocmai ca dinții naturali pentru a se menține în timp.

  1. Dinții mă dor din cauza curentului

Poate cel mai răspândit mit, mai ales în rândul părinților și bunicilor noștri – de câte ori nu ai auzit de ideea durerii cauzate de curent? În realitate, conceptul de „a fi tras de curent” există doar în regiunea noastră. Da, dacă vei întreba un american despre acest concept, nu îl va înțelege.

Durerile de dinți și măsele nu apar niciodată doar din cauza curentului, ci pentru că există carii, complicații ale cariilor sau alte afecțiuni, iar aerul rece declanșează durerea – însă nu o cauzează.

  1. Nu îmi pot pune aparat dentar, sunt adult

Acest mit poate era adevărat acum 20, 25 de ani. Astăzi, însă, tehnologiile ortodontice sunt extrem de avansate: asta înseamnă că te poți bucura de dinți drepți, perfect aliniați, indiferent dacă ai 9, 19 sau 59 de ani. Într-adevăr, durata și costul tratamentului vor fi mai crescute în cazul adulților, însă eficiența tratamentului este aceeași, indiferent de vârstă.

  1. Dacă îmi sângerează gingiile la periaj, mai bine mă opresc

De fapt, gingiile sângerează în locul în care placa bacteriană este depusă într-o cantitate mai mare; deci, dacă îți sângerează gingiile în timpul periajului trebuie să continui să îți îngrijești dinții cu și mai mare atenție, dar, bineînțeles, trebuie și să te programezi la un consult pentru diagnostic complet.

Igienizarea incorectă a dinților și a gingiilor conduce, în timp, la gingivită, apoi la parodontoză; deși ambele sunt tratabile cu ajutorul unui tratament parodontoza laser modern, prevenția rămâne, totuși, tratamentul cel mai accesibil și de dorit.

  1. Dinții de lapte nu trebuie îngrijiți, fiind temporari

„De ce să îl spăl pe cel mic pe dinți, dacă oricum vor cădea?”. În realitate, dentiția permanentă este profund influențată de dinții de lapte – deci, igiena dinților temporari este vitală. Dinții de lapte trebuie periați încă de la apariția lor, pentru că astfel vom asigura o creștere sănătoasă a dinților permanenți; de asemenea, când dinții de lapte sunt îngrijiți corect, dinții permanenți sunt supuși la mai puține carii.

În aceeași măsură, dacă cel mic are carii pe dinții de lapte, acestea trebuie tratate: cariile de pe dinții de lapte (și orice afecțiune în general) se pot extinde către dinții permanenți.

Un ultim mit este legat de caracterul opțional al periajului dentar: „dacă folosesc gumă de mestecat mentolată, nu mai are sens să mă spăl de dinți” – dacă folosești o astfel de gumă, s-ar putea ca respirația ta să vie proaspătă pentru moment, însă dinții au de suferit pe termen scurt; placa bacteriană nu poate fi îndepărtată complet nici prin periaj (fiind necesară igienizarea profesională), deci guma de mestecat cu siguranță nu este suficientă.

Prevenția rămâne cel mai plăcut, accesibil și eficient tratament dentar, de aceea felul în care ne îngrijim dantura trebuie să se îmbunătățească zilnic – iar educația dentară este ceva ce se exersează și să învață din surse corecte, deci nu din mituri care ne pot pune în pericol.

Parteneri