• Home
 • Fără categorie
 • Deschiderea unei cafenele poate fi o afacere de viitor? Iată câteva aspecte pe care să le iei în calcul!

Deschiderea unei cafenele poate fi o afacere de viitor? Iată câteva aspecte pe care să le iei în calcul!

Captura de ecran 2022 03 17 182436

Domeniul HoReCa, intens afectat de Coronavirus și restricțiile impuse, este un domeniu în plină schimbare, iar crearea de noi cafenele aduce un plus industriei. Deschiderea unui coffee to go sau al oricărui alt business ce implică băuturi pe bază de cafea poate însemna o bună afacere, mai ales dacă faci lucrurile cum trebuie.

Evident, scopul final al oricărui business este atragerea și fidelizarea clienților, cărora să le oferi o cafea unică, făcută cu multă dragoste, din cele mai bune boabe, alături de o experiență unică, într-un ambient cozy.

Dacă vrei o afacere de succes, trebuie să iei în calcul mai mulți pași, printre care, cei mai importanți sunt?

Cunoaștere competiției

Noi proprietari de cafenele au o concurență acerbă, mai ales dacă discutăm și de brandurile sub formă de franciză. De aceea, este important să vezi ce și ce nu funcționează la cafenelele existente și să aduci un suflu nou pe piață.

Stabilește un concept pentru cafenea

Odată stabilită ideea, trebuie să creezi un concept. Gândește-te cum vrei să arate cafeneaua ta.   O cafenea confortabilă, cu o mulțime de locuri unde oamenii să poată petrece timpul?  Ce tip de cafea vrei să oferi? Vrei să prăjești boabele în locație sau să contactezi prăjitorii și importatorii? Cafeneaua se află într-o zonă rezidențială?

Alege o locație

Un pas extrem de dificil este alegerea locației pentru cafenea. Selectarea acesteia este crucială pentru bunul mers al afacerii. Dincolo de concept și tipul de client căruia te adresezi, locația trebui să să corespundă planului tău de business. De aceea, este important să te orientezi către zonele intens circulate, campusuri universitare, mall-uri, clădiri de birouri. Astfel nu vei duce lipsă de clienți.

Produsele și serviciile oferite

Băuturile pe bază de cafea și ceaiurile îți aduc profit, însă este indicat să oferi clienților și sandwich-uri, fursecuri, biscuiți și croissante, care să fie ca acompaniament la băuturi sau de sine stătătoare.

Alegerea echipamentului și a mobilierului pentru cafenea

Când îți deschizi o cafenea sunt o mulțime de echipamente pe care trebuie să le cumperi, iar un bun prilej de a le cunoaște este la expozițiile de cafea. Astfel vei reuși să faci diferența între branduri și să optezi pentru aparatele care crezi că pun cel mai bine în valoare cafeaua.

Designul este o altă poveste. Design-ul interior va depinde și de conceptul de cafenea ales. Spațiul trebuie să ofere o experiență plăcută clienților, pentru ca aceștia să revină. Mobilierul ar trebui să urmeze conceptul ales, să fie confortabil și de încredere. Alege un mobilier practic, să fie ușor de curățat și rapid de remediat.

În ceea ce privește o dotare minimă a cafenelei, trebuie să ai un buget alocat pentru:

 • Espressor
 • Râșniță profesională pentru cafea
 • Storcător pentru fructe
 • Blender
 • Mașină pentru gheață
 • Echipamente frigorifice
 • Echipamente și ustensile pentru barista, inclusiv dozatoare de frișcă de tipul N2O sau protoxid de azot
 • Accesorii pentru prepararea cafelei prin metode alternative (V60, Chemex, Siphon etc.)
 • Display pentru produsele de patiserie
 • Diferite tipuri de cești
 • Alte accesorii pentru bar
 • Consumabile / Consumabile pentru curățarea și întreținerea echipamentelor de cafea

Stabilește-ți furnizorii

Furnizorii sunt foarte importanți pentru afacerea ta. Ei îți vor oferi ingredientele și consumabilele, deci trebuie să știi cât vei avea nevoie, cât va costa și de unde îl vei obține. Nu pune accent doar pe prețuri, calitatea trebuie să primeze.

Personalul

Angajarea personalului va fi cea mai mare provocare. La fel se va întâmpla și cu reținerea acestora. De aceea, este important să crezi un sistem de motivație cu bonusuri în funcție de performanță, zile libere suplimentare, prânzuri plătite etc.

Adoptă plata cu cardul

Majoritatea românilor plătesc cu cardul, deci un POS este un must have. Acesta îți permite să urmărești vânzările, fluxul de numerar, inventarul de alimente etc. Deci, te va ajuta foarte mult și în contabilitate.

Parteneri