• Home
  • Fără categorie
  • Lumea Arhitecturii Românești în doliu: Prof. Univ. Dr. Arh. Gabriel Szekely, un pilon al educației, ne-a părăsit

Lumea Arhitecturii Românești în doliu: Prof. Univ. Dr. Arh. Gabriel Szekely, un pilon al educației, ne-a părăsit

Gabriel Szekely

Într-un eveniment marcant pentru comunitatea academică și domeniul arhitecturii din România, dispariția Prof. univ. dr. arh. Gabriel Szekely a adus un profund sentiment de pierdere în rândul Universității de Științele Vieții din Timișoara. Trecerea sa neașteptată, cauzată de un infarct fulminant în noaptea precedentă, semnalează încheierea unei epoci de referință și lasă un vid emoțional semnificativ printre admiratori și cunoscuți, potrivit România FM.

Recunoscut pentru devotamentul și entuziasmul său pentru arhitectură, Profesorul Szekely a avut un rol esențial în educarea multor generații de arhitecți, influențând decisiv viitorul acestei profesii prin inovație și viziune. Angajamentul său față de arhitectură și educație a fost o sursă de motivație pentru studenți și colegi, imprimând o marcă durabilă asupra domeniului.

Comunitățile academică și profesională își exprimă tristețea și regretul pentru pierderea unui mentor și lider excepțional. Condoleanțele și tributurile aduse memoriei sale reflectă impactul profund pe care l-a avut asupra tuturor celor care l-au cunoscut și au învățat de la el.

Cu o distinsă carieră academică la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara și o contribuție notabilă în arhitectură și educație, Prof. Szekely a excelat în reabilitarea și restaurarea edificiilor, fiind un specialist apreciat în acest domeniu. Experiența sa vastă, de la proiectare la predare și cercetare, subliniază poziția sa emblematică în arhitectura românească, lăsând o moștenire valoroasă în educație și practica profesională.

În aceste momente de adâncă tristețe, gândurile noastre sunt alături de familia, prietenii și toți cei îndoliați de trecerea Profesorului Gabriel Szekely. Ereditatea sa profesională și personală va rămâne o sursă de inspirație pentru viitoarele generații de arhitecți și academicieni.

Originar dintr-o familie cu rădăcini evreiești, fiul inginerului chimist Gheorghe Szekely și al pianistei Verona Eckstein, Profesorul Szekely a urmat „Liceul de Arte Plastice Timișoara” și „Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București”, finalizându-și studiile doctorale în 2008. Predând la „Universitatea de Științe Agricole din Timișoara” din 2003, a contribuit substanțial la formarea profesională în domenii precum urbanismul, istoria arhitecturii și designul peisagistic. Lucrările sale proiectate și publicațiile academice reflectă o fuziune între modernitate și tradiție, consolidându-i statutul de inovator și cercetător pasionat.

Parteneri