Așa recunoști din timp pneumonia!

Pneumonia este o infecţie acută la nivelul plămânilor, cauzată de bacterii, virusuri sau fungi. Apare, cel mai frecvent, în sezonul rece (iarna şi primăvara devreme), în timpul epidemiilor de gripă şi mai ales la fumători. Afecţiunea se manifestă, de obicei, prin tuse, însoţită de expectoraţii, frisoane, febră (peste 38˚C) şi slăbiciune generală. De asemenea, mai pot apărea dureri la nivelul pieptului, bătăi accelerate ale inimii, stări de confuzie şi de oboseală. Pneumonia poate afecta persoanele de orice vârstă, dar reprezintă o stare mai periculoasă pentru copii, vârstnici şi pentru cei cu imunitatea scăzută.

Pneumonia bacteriană se poate dezvolta pe cont propriu sau după o gripă sau o răceală gravă. Printre cele mai frecvente bacterii care produc pneumonie se numără Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus şi Streptococcus pneumoniae (pneumococ). De asemenea, există şi un vaccin pentru pneumonie, iar copiii şi vârstnicii îl pot efectua gratuit.
Pneumonia virală poate fi cauzată de virusuri gripale şi, de obicei, ia forme uşoare. Se tratează cu medicamente antivirale şi poate fi prevenită prin vaccinare antigripală anuală.
Pneumonia de aspiraţie reprezintă inflamarea parenchimului pulmonar, precum şi a arborelui bronşic şi apare în urma inhalării unor corpuri străine.

Diagnosticarea se face în urma consultului de specialitate şi pe baza mai multor investigaţii. Ascultarea plămânilor cu stetoscopul, depistarea unor markeri din sânge şi examenul sputei sunt doar câteva dintre acestea. Însă, diagnosticul este stabilit în urma efectuării unei radiografii toracice. Iar dacă rezultatul radiografiei este neconcludent sau nu evidenţiază cu claritate afecţiunea, se recurge la tomografia computerizată.

Distribuie prietenilor

Cum se tratează
Formele uşoare ale pneumoniei se tratează la domiciliu, cu antibiotice orale recomandate de medicul specialist. În cazurile grave, însă, este nevoie de spitalizare. Tratamentul prescris de medic este ales în funcţie de tipul de pneumonie (în urma unei antibiograme), de vârsta pacientului, precum şi de starea generală de sănătate.

Sursa – click.ro