Astăzi, Ziua internaţională a femeilor din mediul rural. “Femeile din mediul rural cultivă hrană bună pentru toţi”
Anual, la data de 15 octombrie, este sărbătorită Ziua internaţională a femeilor din mediul rural pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale, potrivit site-ului dedicat acestei zile, https://www.un.org/, citat de Agerpres.
Prima Zi internaţională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaşte “rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale”, notează www.un.org.
Încă de la începutul sărbătoririi sale, s-a considerat că acest eveniment poate reprezenta un mod pragmatic de a obţine recunoaşterea şi susţinerea rolurilor multiple asumate de femeile din mediul rural, care se ocupă de obicei cu agricultura sau deţin mici afaceri. Din cauza rolului lor cheie privind producţia agricolă şi a siguranţei acesteia s-a decis ca Ziua internaţională a femeilor din mediul rural să fie aniversată la 15 octombrie, cu o zi înaintea Zilei mondiale a alimentaţiei.
Tema din 2022 a Zilei internaţionale a femeilor din mediul rural este: “Femeile din mediul rural cultivă hrană bună pentru toţi” (“Rural women cultivating good food for all”, precizează www.unwomen.org.
Atingerea egalităţii de gen şi recunoaşterea rolului femeii este şi un ingredient esenţial în lupta împotriva sărăciei extreme, a foametei şi a malnutriţiei. Oferirea aceloraşi oportunităţi femeilor ca şi bărbaţilor ar putea creşte producţia agricolă cu 2,5% până la 4% în regiunile cele mai sărace, iar numărul persoanelor subnutrite ar putea fi redus cu 12% până la 17%, apreciază ONU. Cu toate acestea, femeile se confruntă cu o discriminare semnificativă în ceea ce priveşte proprietatea asupra terenurilor şi a animalelor, egalitatea de remunerare, participarea la entităţile de luare a deciziilor şi accesul la resurse, credit şi piaţă. Pe lângă aceasta, războiul din Ucraina a avut un impact devastator nu doar asupra femeilor ucrainene, ci şi asupra femeilor şi fetelor din întreaga lume, în special asupra femeilor din mediul rural, susţine ONU.
De Ziua internaţională a femeilor din mediul rural ONU cere “să recunoaştem munca acestor eroine în sistemele alimentare ale lumii şi să susţinem zonele rurale cu şanse egale pentru toţi”.
Conform site-ului www.un.org, femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei zilnice, alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale.
În ţările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forţa de muncă din agricultură şi din producţia de prelucrare şi procesare a unei părţi considerabile din produsele alimentare, conferindu-le, astfel, acestora responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară.