Pietrele la rinichi pot avea multiple cauze. Adesea, acestea sunt asociate cu acumularea sărurilor minerale care, în mod normal, sunt dizolvate în urină. Acestea pot avea mici dimensiuni, fără să reprezinte o problemă complexă.
Cu toate acestea, calculii renali se pot mări iar eliminarea poate fi îngreunată, însoțită de durere și alte simptome neplăcute.
Dr. Vasi Rădulescu explică de ce vitamina C poate influența dezvoltarea calculilor renali și, de asemenea, ce cantitate poate provoca acest lucru.
„Excesul de vitamina C este excretat din organism sub formă de oxalat, un produs rezidual al organismului.
Oxalatul iese în mod obișnuit din organism prin urină. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, oxalatul se poate lega de minerale
și poate forma cristale care pot duce la formarea de pietre la rinichi.
Consumul unei cantități prea mari de vitamina C are potențialul de a crește cantitatea de oxalat din urină, crescând astfel riscul de apariție a pietrelor la rinichi.
Într-un studiu în care adulții au luat un supliment de 1.000 mg de vitamina C de două ori pe zi, timp de 6 zile, cantitatea de oxalat pe care au excretat-o a crescut cu 20%.
Un aport ridicat de vitamina C nu este asociat doar cu cantități mai mari de oxalat urinar, ci și legat de apariția pietrelor la rinichi, mai ales dacă se consumă cantități mai mari de 2.000 mg.
S-au raportat, de asemenea, cazuri de insuficiență renală la persoanele care au consumat mai mult de 2.000 mg într-o zi. Cu toate acestea, acest lucru este extrem de rar, mai ales la persoanele sănătoase”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe blogul său, potrivit doctorulzilei.ro.