Atenție la aceste simptome! Pot anunța prezența unui cheag de sânge care a ajuns la inimă sau creier

Sangele circula la nivelul arterelor si al venelor si este intr-o continua miscare, pompat de inima catre organele corpului. Apoi, acesta se intoarce catre inima, conditionat de miscarea corpului. Fara miscare, sangele are tendinta de a stagna si de a se coagula, astfel putandu-se forma cheaguri de sange.

Cheagurile de sange (trombii) fac parte dintr-un mecanism natural de reparare si nu prezinta pericole. Insa, exista situatii cand acestea se pot forma atunci cand nu este necesar si pot avea consecinte grave.

Care sunt semnele si simptomele prezentei cheagurilor de sange?

Distribuie prietenilor

Daca exista cheaguri de sange, atunci sangele nu se va mai intoarce la inima, iar simptomele apar din cauza acestui fenomen.

Cheagurile de sange apar, cel mai frecvent, la nivelul mainilor si al picioarelor si pot cauza aparitia urmatoarelor simptome:
 Umflarea membrelor
 Caldura locala
 Roseata
 Durerea

De cele mai multe ori, aceste simptome apar la nivelul unui singur membru (mana sau picior) si in decursul a mai multor ore.

Cheagurile de sange de la nivelul arterelor impiedica pomparea sangelui in zona afectata. Tesuturile ce nu primesc oxigen incep sa moara si apare, astfel, ischemia. Trombii formati la nivelul arterelor pot pune viata in pericol si necesita ajutor medical cat mai rapid.

Cheagurile de sange formate la nivelul arterelor coronare ale inimii pot cauza un infarct miocardic. Infarctul miocardic se manifesta prin:
 Durere in piept sau presiune, ce iradiaza pe brat sau pe gat
 Dispnee (senzatia de „lipsa de aer”)
 Greata
 Transpiratii
 Indigestie

Cheagurile de sange formate la nivelul arterelor din creier pot cauza un accident vascular cerebral ischemic. Simptomele acestuia includ incapacitatea de a vorbi, pierderea vederii , slabiciunea unei jumatati a corpului (dreapta sau stanga, in functie de localizare) si paralizia faciala.
Mai mult pe doctorulzilei.ro