A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Bietul Pimen, un fost turnător notoriu al Securităţii, adus cu elicopterul la Bucureşti

0 295

 

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, unul dintre cei mai cunoscuţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a fost turnător la fosta Securitate, conform unei decizii definitive şi irevocabile a Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie, emise în octombrie 2012.

Cercetătorul CNSAS Mădălin Hodor face dezvăluiri din dosarul înaltului prelat. Astfel, el spune că parola pe care Pimen Zainea trebuia să o ştie la contactarea ofiţerului de legătură era următoarea:

„Nu vă supăraţi, aţi urmat institutul teologic la Sibiu cu profesorul Maloş?
– Nu, l-am făcut la Bucureşti cu profesorul Marcu”.


APRECIAZA ARTICOLUL !

Potrivit Deciziei CNSAS numărul 3.370 din 9 octombrie 2007, ÎPS Pimen, cu numele de mirean Vasile Zainea, este titularul dosarelor SIE 40160 şi I 993, iar potrivit celor consemnate în aceste dosare, „a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici în perioada 1975-1977”.

În documentul citat, se arăta că „în perioada cât a funcţionat la Putna, a fost folosit uneori de organe în culegerea de informaţii despre unele elemente străine ce vizitau sau erau cazate la mănăstire” şi că datele obţinute le furniza verbal.

Prea fericitul, în vârstă de 90 de ani, s-a îmbolnăvit de coronavirus și a fost adus de urgență cu elicopterul la București, starea sa fiind foarte gravă. Andrei Caramitru se arată revoltat de promptitudinea cu care s-a acționat în acest caz, față de altele, în care oameni care nu erau foști turnători sunt neglijați.

Sursa – Adevărul.ro

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web foloseste cookie-uri pentru a va imbunatati experienta. Vom presupune ca sunteti de acord cu asta, dar puteti renunta daca doriti. Accept Citeste mai mult