BNR recomandă săptămâna de lucru de 4 zile
Economistul șef al BNR, Valetin Lazea, avertizează că vom ajunge la deficit 6% și vom pierde fondurile UE. El propune tăierea salariilor bugetarilor cu 20%, iar aceștia să primească la schimb o săptămână de lucru de doar patru zile. Premierul Marcel Ciolacu îi dă o replică tăioasă.
Valentin Lazea susține că scăderea deficitului bugetar, care riscă să depășească 6% din PIB, trebuie să înceapă urgent.
Reducerea cheltuielilor şi creşterea veniturilor nu sunt suficiente, mai spune economistul șef al BNR. Chiar dacă ar exista un guvern dispus să-și asume politic înghețarea pensiilor și a salariilor, tot nu ar fi suficient pentru că vin din urmă cheltuieli deja legiferate. Astfel, crede Lazea, exclusiv din reduceri de cheltuieli, nu s-ar putea obţine o ajustare mai mare de 1,5-2%, în următorii patru ani.
„Or, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB, la 2% din PIB în anul 2024. Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele șapte puncte, din care scădem două puncte reducere de cheltuieli, mai rămân cinci procente din PIB din creşteri de venituri”, susține economistul șef al BNR, potrivit romaniatv.net.
„Se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu bugetar să fie mai mare decât în mediul privat.
O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina”, spune Valentin Lazea.
Marcel Ciolacu a trimis o scrisoare deschisă guvernatorului Mugur Isărescu. „Între declarațiile oficiale în numele BNR și cele personale ale unor specialiști de notorietate, cum e dl. Lazea, nu se poate face diferență și ele produc efecte”, a fost reacția lui Marcel Ciolacu.
Premierul spune că opinia lui Lazea privind reducerea săptămânii de lucru și scăderea salariilor cu 20% a „provocat o reală preocupare în rândul opiniei publice, atentă la orice comunicare venită dinspre Banca Centrală”.
Mai mult aici