Boala parșivă cu cel mai mare risc cardiovascular. Ce măsuri trebuie să iei
Datele statistice arată că peste 70% din pacienții care au diabet zaharat și au peste 60 de ani vor dezvolta în timp o formă de insuficiență cardiacă care este incompatibilă cu viața. De asemenea, în cazul acestor pacienți crește și riscul de accident vascular cerebral cu cel puțin 20%.
Diabetul este cel care determină și deteriorarea nervilor și vaselor mici de sânge de la nivelul ochilor, rinichilor, inimii, toate acestea conducând în timp la ateroscleroză, la depunerea plăcilor de aterom formate din colesterol și lipide, fenomen ce favorizează atacul de cord.
De aceea, spun medicii, o persoană care are diabet zaharat trebuie obligatoriu să asculte recomandările medicilor și să facă tot posibilul să țină nivelul glucozei din sânge sub control.
Medicii atrag atenția asupra faptului că adulții diagnosticați cu diabet zaharat au un risc de 4 ori mai mare de a face o boală cardiovasculară comparativ cu cei care nu au boala de fond. De asemenea, pacienții cu diabet zaharat asociază și alți factori de risc cardiovascular, de exemplu hipertensiunea arterială, dislipidemia, obezitatea, fumatul, sedentarismul, toate conducând la creșterea riscului de boli cardiovasculare. De aceea, este esențial ca un pacient cu diabet zaharat să meargă la medic pentru efectuarea screeningului pentru boli cardiovasculare. În cazul lor diagnosticarea precoce este foarte importantă.
Specialiștii spun că 70% dintre infarctele miocardice la pacientul cu diabet sunt de regulă asimptomatice și sunt diagnosticate cu ajutorul unui control de rutină. Complicațiile cardiovasculare duc la decesul a peste 50% din pacienții diagnosticați cu diabet zaharat tip 2.
Continuarea pe doctorulzilei.ro