AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Bolojan, concluzii după reuniunea convocată de Macron la Paris: România nu va trimite niciun militar în Ucraina

Foto – Profimedia Images

Ilie Bolojan a anunțat, joi, concluziile reuniunii convocate de președintele Franței, Emmanuel Macron, la Paris. Președintele interimar al României a declarat că țara noastră „nu va trimite niciun militar în Ucraina”, notează digi24.ro.

Iată mesajul transmis de președintele interimar Ilie Bolojan de la Palatul Elysee, după întâlnirea convocată de președintele Franței:

„Țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic. În ceea ce privește partea de monitorizare privind acest armistițiu de 30 de zile la care s-a ajuns, urmează să se formeze un grup de lucru pentru a coopera în vederea monitorizării respectării acestei înțelegeri. În acest sens, întrucât înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiții importante, pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, pentru că portul Constanța este cel mai important port la Marea Neagră.

România va participa la acest grup de lucru și prin infrastructura pe care o are radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare. Vom colabora în așa fel încât acest acord să fie respectat, pentru că o zonă sigură la Marea Neagră, care garantează navigația pentru toate navele, este un lucru bun pentru comerțul și pentru dezvoltare în această zonă.

(…) Un alt subiect care a fost discutat se referă la forțele de garantare a păcii și din acest punct de vedere, așa cum am mai spus, România nu va trimite și a anunțat această chestiune cât se poate de clar niciun militar român în Ucraina. Dar într-o situație ipotetică în care se ajunge la un acord de pace, s-a discutat despre posibilitatea unui plan, a unei analize privind forțele care ar putea să asigure o astfel de garanție. Acest forțe nu ar ajunge sub nicio formă în zona liniei de front, ar putea fi localizate sau pe flancul de est sau la o distanță mare de front pe teritoriul Ucrainei și oricum tranzitarea acestor forțe nu se va putea face decât și prin România, cel puțin cele prin zona de sud. Din acest punct de vedere vom participa ca țară de tranzit, de hub, la aceste discuții, în așa fel încât statul major să știe care ar putea fi aceste planuri, pentru ca dacă se ajunge într-o astfel de ipoteză să putem fi pregătiți cu partea de infrastructură logistică”.

Continuarea aici

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!