• Home
  • Sănătate
  • Cancerul la bărbați: 10 simptome la care trebuie să fie atenți

Cancerul la bărbați: 10 simptome la care trebuie să fie atenți

cancer mamar la barbati 650 433

Simptomele timpurii ale cancerului la bărbați pot varia de la pierderea involuntară în greutate până la modificări testiculare și dificultăți la urinare. Recunoașterea semnelor de avertizare poate îmbunătăți semnificativ perspectivele de viață ale unei persoane.
Potrivit Institutului Național de Cancer din SUA (NCI), în Statele Unite, bărbații au mai multe șanse de a muri de cancer decât femeile.

Știind că anumite semne pot fi derutante, recunoașterea simptomelor care pot indica un cancer ajută o persoană să primească tratament mai devreme decât mai târziu, relatează Medical News Today.

Iată 10 semne care la care trebuie să fii atent:

Modificări la nivelul intestinului
Modificările ocazionale ale intestinului pot apărea din mai multe motive și nu reprezintă adesea un motiv de îngrijorare.
Cu toate acestea, pe termen lung, ele pot fi un semn al unor tulburări digestive, cum ar fi boala inflamatorie intestinală (IBD) și sindromul colonului iritabil (IBS). La rândul lor, aceste modificări pot fi indicatori ai anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal, al vezicii urinare și al prostatei.
Constipația sau diareea severă sau persistentă este un motiv suficient pentru a consulta un medic, mai ales dacă există sânge în scaun sau sângerare rectală.
Atât hemoroizii, cât și cancerul colorectal pot provoca mâncărimi, durere, sângerare rectală și scaune cu sânge. Este esențial să puteți face diferența.

Dificultate la urinare
Sângele în urină sau în spermă sau dificultatea constantă de a urina sunt suficiente pentru a justifica o vizită la medic, deoarece pot fi semne de cancer de vezică urinară.
Urinarea dureroasă sau dificilă poate indica, de asemenea, cancerul de prostată. Alte simptome ale cancerului de prostată includ:
Senzație de arsură la urinare
Flux de urină slabă
Disfuncție erectilă
Pierderea controlului vezicii urinare

Pierderea în greutate
Mesele mari, antrenamentele intense și consumul de apă pot afecta temporar greutatea corporală a unei persoane. Cu toate acestea, dacă se întâmplă involuntar (mai mult de 5% din greutatea corporală în mai puțin de 12 luni) și foarte vizibil, este un motiv de îngrijorare.
Rețineți că acest lucru nu înseamnă neapărat că un bărbat are cancer. Cu toate acestea, nu trebuie să neglijăm posibilele avertismente.

Modificări la nivelul testiculelor
Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA, cancerul testicular este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani, relatează site-ul de sănătate.
Nu provoacă întotdeauna simptome în stadiile incipiente, dar o umflătură este adesea primul semn vizibil. Alte manifestări:
Durere la unul sau la ambele testicule.
modificări ale mărimii sau fermității unui testicul
durere, umflătură sau amorțeală a scrotului
Durere surdă în zona inghinală
Cancerul testicular este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani.
Infecțiile bacteriene și virale pot provoca, de asemenea, inflamații și dureri la nivelul testiculelor. Iar acestea pot genera uneori alarme false, extinde portalul de sănătate Medical News Today.

Noduli la sân
Și bărbații pot dezvolta cancer de sân, deși rata estimată este de numai 1%.
Sub mameloane există o cantitate mică de țesut mamar care conține canale, iar acolo începe adesea și se răspândește în țesutul mamar din jur.
Răni ale pielii sau ale gurii
Anumite forme de cancer de piele pot semăna cu alte tipuri de răni ale pielii. În stadiile incipiente, cancerul de piele se poate prezenta sub forma unor umflături roșii și ferme care sângerează sau dezvoltă un vârf uscat și solzos, spun experții.
În stadii incipiente, poate provoca leziuni mari și roșii sau răni deschise în gură. Unele persoane dezvoltă leucoplazie, o afecțiune în care apar pete albe sau gri pe interiorul gurii și al limbii.
De asemenea, consumul de tutun poate crește semnificativ riscul.

Tuse persistentă
O tuse care nu dispare sau care se agravează fără o cauză evidentă în timp poate fi un semn al unor afecțiuni grave, inclusiv al cancerului pulmonar.
Alte simptome care pot indica o afecțiune gravă includ:
Tusea persistentă sau tusea cu sânge, alertă pentru cancer pulmonar.
Tuse cu sânge
Producția excesivă de mucus
Dificultăți de respirație
Dureri în piept
Răgușeală

Durere abdominală
Durerea abdominală sau greața persistentă pot indica o problemă digestivă, cum ar fi gastroenterita. Dar poate fi, de asemenea, legat de cancerul de stomac, de canalul biliar sau de pancreas.
Dacă o persoană are dureri de stomac împreună cu oricare dintre următoarele simptome, ar trebui să consulte un medic.
Pierdere în greutate inexplicabilă
Pierderea poftei de mâncare
Greață sau vărsături
Sânge în scaun
Icterul

Mai mult pe doctorulzilei.ro

Parteneri