A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Cancerul pancreatic este declanșat, în cele mai multe cazuri, din acest motiv!

0 824

Cancerul de pancreas numit și adenocarcinom pancreatic este o afecțiune în care celule anormale se dezvoltă în țesutul pancreatic. Datele statistice arată că peste 80% dintre cazuri, cancerul de pancreas apare în pancreasul exocrin.

Deși cauzele bolii nu se cunosc, sunt studii care susțin că obezitatea ar avea o influență mare, mai exact riscul de acest tip de cancer crește odată cu creșterea indexului de masă corporală.

În Europa, acest tip de cancer este al 5-lea ca frecvență, și anual peste 35000 de oameni mor din cauza acestei maladii extrem de agresive. De cele mai multe ori boala este diagnosticată după vârsta de 65 de ani, și apare mai frecvent la bărbați decât la femei.
Din păcate, în prezent nu se cunosc cauzele acestui tip de cancer. Totuși se cred că ar există anumiți factori de risc printre care: anumite gene, fumatul, vârsta înaintată, obezitatea, pancreatita cronică, alcoolismul și consumul exagerat de carne roșie, procesata.

Mai exact, se specialiștii spun că boala este adesea diagnosticată după 65 de ani. De asemenea, peste 35% din fumători ajung să dezvolte boala. Interesant este că sunt studii care susțin că obezitatea ar avea o influență mare, mai exact riscul de acest tip de cancer crește odată cu creșterea indexului de masă corporală. Totodată, există o asociere între diabetul zaharat și cancerul de pancreas. Deși unii cercetători cred că, mai degrabă, diabetul zaharat este o manifestare timpurie a acestui tip de cancer, decât un factor predispozant. Cert este că pentru a dovedi toate aceste legături dintre diabetul zaharat si cancerul de pancreas mai sunt necesare studii.

Boala este în prezent subdiagnosticată. Iar diagnosticul este dificil de stabilit. De cele mai multe ori nu prea se diagnostichează timpuriu, tocmai pentru că simptomele lipsesc. Totuși, cu ajutorul endoscopiei și al RMN -ului se poate stabili diagnosticul.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More