AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ce trebuie să faci la o criză de tensiune. Ia aminte și nu suna disperat salvarea, că uneori mai mult te stresează

 

Învata primele 2-3 gesturi simple înainte sa chemi salvarea, sau înainte sa pornesti voiniceste (deseori chiar cu tine la volan!) catre urgenta spitalului.
O data, ca nici acolo n-o sa-ti faca altceva (ca prima masura) decat ce-ti poti faci tu singur de la început, în loc sa te panichezi.
A doua, ca se poate genera un cerc vicios din pricina stresului, a spaimei, a halatelor albe din jur, astfel încat – ajuns la spital – sa creasca tensiunea si mai si, exclusiv pe baza de stres acut.
Tot gresit e si sa stai cu tensiunea mare (în loc sa faci si tu ceva), pana vine ambulanta. Pierzi timp.
Alt argument ca sa nu începi cu salvarea: la spial sunt urgente mai mari decat a ta, vei astepta pe coridor pe un scaun, iar de furia asteptarii îti va fi, poate si mai rau etc.
Asadar, ce faci cand creste tensiunea:
Te asezi calm în fotoliu si înghiti un Furosemid+ ½ Xanax de 0,5 mg (de exemplu). Dar daca ai alt calmant decat Xanaxul prin casa, e ok. Apoi asezi sub limba fie un Captopril de 50 mg, fie o Nifedipina si lasi tableta sa se dizolve acolo, sub limba. Sa le ai pregatite, pentru astfel de situatii.
Tableta se va absorbi rapid în sange (asezata asa), mai rapid decat daca o înghiti si o treci prin stomac. Pastila de sub limba se va face tot mai mica, pe masura ce se dizolva. Nu o scuipi, desigur, stai sa se dizolve total.
Bei apoi un ceai calmant, caldut. Recomandat: de tei.
Masori tensiunea abia dupa o jumatate de ora de la declansarea acestor manevre. Nu disperat, anxios, din minut în minut, ca la monitorizarea din Terapie Intensiva, în timpul unei operatii pe cord deschis.
Nu-i drama! Fii calm. Te vei descurca mai bine si mai eficient singur, decat cu salvarea, în acest caz punctual.
Sursa – sanatate.bzi.ro

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!