Ceaiurile care pot face mult rău sănătății

Ceaiurile din plante medicinale sunt sănătoase, dar nu oricând și oricum, avertizeaza medicii! Acestea pot face mai mult rău decât bine dacă le beți fără indicația unui specialist.

Dr. Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: „Într-o zi, o cană, două de ceai este foarte bine venită cu condiţia să le alternăm, deci să nu bem în fiecare zi acelaşi tip de ceai. Au fost situaţii de pacienţi care s-au prezentat la medic cu o anumită patologie şi medicul stând de vorbă cu ei a constatat că băuseră un an, timp de 5-10 ani şi asta determina anumite reacţii în timp”.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: „dacă un om consumă un timp îndelungat în mod repetat ceai de sunătoare, după câţiva ani, ceaiul acesta poate induce nişte dureri pe traiectul nervilor periferici şi sigur că aceste dureri nu reprezintă în realitate o boală, ele dispar odată ce obiceiul acesta dispare, dar pot preta la confuzii foarte mari. Se pot confunda cu o nevralgie, cu o sciatică, cu reumatisme”.

Distribuie prietenilor

Pericolele din ceai
Folosită pentru o perioadă mai lungă, sunătoarea poate să determine fotosensibilitate, iar persoanele care consumă în fiecare zi acest ceai timp de mai mulţi ani, este posibil să prezinte erupţii pe piele. Şi muşeţelul se poate transformă într-un duşman.

Dr. Andreea Dragomirescu: „Muşeţelul este specific în special pentru afecţiunile digestive dacă se consumă ceai de muşeţel în exces pot să apară perturbări ale florei intestinale. Dar în exces, ne referim la un litru de ceai de muşeţel pe zi băut pe o perioada mai mare de 30 de zile”.
Ceaiul de coada calului este un excelent remineralizant şi un foarte bun diuretic. Însă nu îl consumaţi în cure mai mari de trei săptămâni.

Dr. Andreea Dragomirescu: Această plantă fiind foarte bogată în siliciu, dacă se face exces de coada calului, poate să apară un exces de siliciu care poate să ducă la depuneri de diverse cristale în organism şi să se formeze ezocstoze.
Salvia este o plantă ideală atunci când sunteţi răciţi, dar există şi în acest caz contraindicaţii.

Dr. Andreea Dragomirescu; „Salvia este o plantă estrogenică, ea conţine fitoestrogeni şi dacă e consumată în exces de femei mai ales înainte de perioada de menopauza poate duce la fenomene de hypoestrogenism”.

CEAIURILE, ÎNTRE GUST ŞI SĂNĂTATE
Dacă sunteţi totuşi amatori de ceai, alegeţi ceaiurile din fructe. Veţi avea astfel numeroase beneficii, fără efecte adverse.
Prof. univ. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă: Principiul acesta străvechi în medicina naturistă, al inducţiei patogenezice, ne dă voie să consumăm timp îndelungat în mod repetat, putem spune zilnic, ceaiuri provenite din fructe Pentru că fructele nu sunt plante medicinale, sunt alimente şi fiinţa umană este astfel alcătuită că alimente poate consuma zilnic, dar alimente sau plante medicinale nu poate consuma zilnic.

Aşadar, alegeţi ceaiurile din fructe de pădure: afine, zmeură, cătină, păducel, care trebuie lăsate la infuzat 15-20 de minute. Măceşele, în schimb, au un mod de preparare diferit.

Prof. univ. dr. Pavel Chirilă:„ Măceaşa este cel mai bogat fruct de pe faţa pământului în magneziu şi acest magneziu se extrage numai printr-o infuzie prelungită de 7-8 ore. Se pun măceşele zdrobite de seară la infuzat şi se acoperă, se lasă până dimineaţă”.

Continuarea pe frunza-verde.ro