Cele mai frecvente 20 de cauze ale durerii din zona abdomenului

Durerile abdominale se numara printre cele mai frecvente tipuri de durere. Pot fi acute, puternice, spectaculoase, caz in care pacientul se sperie si se prezinta la medic, dar pot fi si surde, lent progresive, usor de tolerat, caz cand pacientul abia daca le sesizeaza sau daca o face le ignora, desi adesea aceste dureri usoare, dar persistente ascund adesea afectiuni grave.

Iata cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale:

1. Gastrita. Reprezinta afectarea mucoasei stomacului prin procese degenerative, alergice, inflamatorii sau metaplazice. Aceste leziuni ale mucoasei pot evolua spre vindecare, avand un caracter autolimitant, sau din contra, pot evolua pana la complicatii grave: hemoragii gastrice, perforatii sau chiar degenerare in adenocarcinom (cancer gastric).

Distribuie prietenilor

2. Ulcerul gastroduodenal. Reprezinta o leziune a mucoasei stomacului sau duodenului, aceasta putand fi de la o leziune usoara pana la perforarea pretelui tubului digestiv de la acest nivel pe intreaga sa grosime si evident comunicarea cavitatii gastrice sau duodenale cu cavitatea abdominala.

3. Balonarea. Se manifesta prin senzatia de tensiune abdominala si prezenta bolborismelor, poate chiar si a flatulatiilor, conferind un disconfort destul de sacaitor pentru pacientul care se confrunta des cu aceste stari. Este important sa va prezentati la medic daca aveti des senzatia de balonare fiindca poate ascunde cauze de la usoare la foarte grave, ca de exemplu: cancer ovarian, intestinal, infectii intestinale, constipatie cronica.

4. Fibromul uterin. Este reprezentat de dezvoltarea unei mase de tesut atipic la nivelul uterului, avand adesea caracter benign. Acesta se trateaza de obicei doar in momentul in care incepe sa creeze probleme. Fobromul uterin se poate dezvolta sub forma unui nodul sau asemanator unui ciorchine. Dimensiunile unui fibrom pot varia de la foarte mici pana la foarte mari incat sa largeasca uterul (deci peste 10 cm in diametru). In general, fibroamele se micsoreaza de la sine dupa menopauza. Daca prezinta probleme este indicat ca acesta sa fie indepartat chirurgical. Riscul ca fibromul sa devina cancerigen este foarte mic.

5. Anexita. Este o boala inflamatorie care poate interesa doar ovarul (ovarita), doar trompele uterine (salpingita), uterul (uterita) ori doua sau toate aceste organe.

6. Chisturi ovariene. Sunt destul de frecvente la femeile aflate in perioada pubertatii, urmand a se remite de la sine odata cu inaintarea in varsta. Insa uneori aceste chisturi se considera a fi patologice. Aceasta se intampla cand chisturile se infecteaza ori apar la varste cand prezenta lor nu mai este de natura fiziologica.De asemenea, atunci cand pun in pericol functiile ovarului, formarea ovulului si ovulatia aceste chisturi devin un motiv de ingrijorare sau chiar de sterilitate. Chisturile ovariene pot afecta unul sau ambele ovare.

7. Afectiuni hepatice. Afectiunile hepatice se caracterizeaza prin perturbarea functiei hepatice, iar ficatul se considera a vea peste 500 de functii in organism. Cauzele care duc la afectarea ficatului sunt diverse, incepand de la boli genetice si culminand, cu infectii virale hepatitice, infectii parazitare precum chistul hidatic, hepatita toxica (de exemplu alcoolica), surplusul de grasime in corp care duce la steatoza hepatica, disfunctii biliare care afecteaza retrograd ficatul etc.

8. Afectiuni inflamatorii intestinale. Principalele afectiuni inflamatorii intestinale pot fi reprezentate de o intoxicatie acuta, parazitoze intestinale, iritatii acute ale mucoasei intestinelor, dar si de boli mai grave ca: boala Crohn (BC), rectocolita ulcero-hemoragica, ileita regionala, etc.

9. Tulburari ale hormonilor sexuali. Tulburarile hormonilor sexuali se soldeaza atat cu perturbari ale ciclului menstrual ca: sangerari abundente, menstruatie neregulata, sangerari intermenstruale, cat si cu dureri abdominale, uneori puternice, poate chiar hirsutism (cresterea exagerata a parului pe corp), nervozitate, tulburari comportamentale, dureri de cap, modificari ale greutatii, infertilitate etc.

10. Ovulatia. Se intampla, uneori, ca femeia, din diverse cauze ce apartin in principal stilului de viata (dieta, sport, stres), sa aiba dureri la ovulatie, insa acestea sunt temporare si de obicei nu se repeta la urmatoarea ovulatie. Daca insa durerea apare in mai multe cicluri menstruale succesive se recomanda consultul medicului de specilaitate pentru a se vedea daca aceste dureri nu au si alta cauza.

Continuarea pe sanatate.bzi.ro