De ce este sănătos pentru părinți să doarmă cu copiii

Diferenta in ceea ce priveste modul in care sunt crescuti copiii in diferite familii si culturi este uimitoare.

Americanii, la fel ca multi alti occidentali, isi culca copiii in locuri separate – o camera diferita, un pat diferit – crezand ca dormitul cu un nou-nascut este prea riscant. O mare parte din filosofia occidentala in parenting provine din sfaturile profesionistilor. Academia Americana de Pediatrie, de exemplu, se opune cu fermitate convietuirii in timpul somnului, avertizandu-i pe parinti ca astfel de practici pot creste riscul de sufocare si potentialele cazaturi. Medicii sfatuiesc frecvent impotriva coabitarii, de multe ori citand motive similare. Multi se intreaba de ce ar face parintii astfel? Cand te uiti obiectiv la aceasta situatie, este dificil sa raspunzi la aceasta intrebare cu succes. Cele mai des intalnite preocupari se refera la riscurile percepute, in special riscul de vatamare corporala si riscul de dependenta.

Studiile au analizat dormitul cu copiii in Africa, America Latina, Asia si in restul lumii. Concluzia? Corelatia dintre dormitul cu copiii si mortalitatea infantila este minuscula in cel mai bun caz. Un exemplu este Japonia, in care somnul cu sugarii este o practica aproape universala. Japonia, la fel ca Statele Unite si alte natiuni dezvoltate, este o tara bogata si moderna. Aceasta are si cea mai mica rata a mortalitatii infantile in lume – 2 decese la 1.000 de nasteri. In Statele Unite este de 5,8 decese la mia de nou-nascuti.
O alta grija care vine din partea parintilor americani este cea conform careia dormitul impreuna cu copiii creste nivelul dependentei. Cu alte cuvinte, dormitul cu sugarul se va transforma in faptul ca sugarul nu va mai vrea sa paraseasca compania parintilor. Insa si aceasta idee a fost dezbatuta si combatuta. Concluzia la care ajung adesea persoanele care studiaza relatia dintre dependenta si dormit impreuna este ca actiunile si comportamentele afisate de parinti si observate de copii sunt mult mai importante decat alegerea de a dormi impreuna sau separat de copii.

Distribuie prietenilor

Care sunt beneficiile dormitului parintilor cu copiii?
– sincronizarea functiilor fiziologice intre copil si mama;
– stimularea dezvoltarii creierului, sistemului nervos central, sistemului imunitar si cardiovascular;
– imbunatatirea functiei cognitive si reactiilor care se auto-regleaza;
– cresterea ratei de dezvoltare fiziologica.
Concluzia este ca beneficiile acestei practici depasesc cu mult riscurile. Daca dormitul cu copiii este practicat in conditii de siguranta, exista o multime de avantaje care pot aparea nu numai pentru copii, ci si pentru parinti.

Sursa – sanatate.bzi.ro