Cine a adus în vârfurile României atâția oameni de nimic?

Mă întreb adesea, fără a-mi piti amărăciunea, cum se face că o întreagă istorie de eroisme, încleștări sublime, să se verse azi în portretul de cenușă al unor nulități, care beneficiază de tot? Omul inteligent, deposedat parcă de ambiții, face anticameră la omul de nimic, ajuns portret pe perete și sultan al unor decizii la care a acces prin efracție.

Panoramez, fără indignare, doar scârbit, mai marii politicii din patria mea, responsabilii unei imense decăderi morale mai ales. O nulitate, ajunsă purtător de cuvânt al unei canalii, vorbește cu mâna în buzunar pe șapte televiziuni deodată, iar portretul lui degajă o plictisită siguranță. Un fel de zâmbet fotografic vopsește rânjetul care arată că nu dă doi bani pe nimeni, cu toate că portofelele averii lui sunt doldora. Individul, într-o istorie cu merituoși epocali, are doar meritul obrăzniciei. Nimic nu-l recomandă să fie în empireul din care noii bulibași ai istoriei fac legea. Ce l-a adus aici și cine a adus în vârfurile României atâția borfași?

Marii oameni, suiți să conducă popoarele, din democrația greacă încoace și mai dinainte, aveau onoare. Azi onoarea este siluită de lașitate și minciună. Înlocuitoarea genialității eroice este mediocritatea pragmatică. Despre Alexandru Cel Mare am citit – poate că e o legendă, dar e povestită mereu și reluată – că, înaintea unei uriașe bătălii cu armata de un milion de luptători a perșilor, a fost sfătuit de căpitanii lui să atace noaptea, fiindcă numai astfel puteau birui. Alexandru Macedon, elevul lui Aristoteles, ambii geniali, primul înzestrat și cu geniu militar, ar fi răspuns –  ”Eu nu fur victoria!” și a luptat la lumina zilei.

Azi política se face noaptea și se compune dintr-o înșiruire de lașități puse cap la cap de oameni de nimic.

Ciclic trăim blestemul de a ne lăsa la mâna unor indivizi fără merite, disprețuitori, analfabeți în toate, dar înzestrați cu instinctul de a strivi oameni mai merituoși și de a se sui în scaunele pe care au stat cândva valori. Scaunele vomită sub fundurile lor late. Doar românul, păcălit de circumstanțe, îi perie de nevoie și îi acceptă și reconfirmă, obosit pesemne de o prea lungă și glorioasă istorie.

De ce scriu asta? Degeaba.

Lucian Avramescu

loading...

 1. Cristi spune

  As spune mai degraba ca acesti „oameni de nimic” sunt de fapt „omul potrivit la locul potrivit”.
  Ca sa incercam sa raspundem la intrebarea domnului Avramescu cred ca trebuie sa punem o alta si anume, cui serversc actiunile acestor „oameni de nimic”? Raspunsul poate parea simplu, „servesc buzunarului propriu”. Fie ca ei sunt constienti sau nu par sa serveasca interese mult mai mari si importante.
  Oare cine are inetresul sa controleze gazul romanesc din Marea Neagra care ar propulsa Romania in topul exportatorilor din UE (reducand dependenta UE de est) si ar aduce venituri importante la bugetul de stat?
  Oare cui serverste iesirea Romaniei din UE si NATO?
  Si exemplele pot continua, insa totul pare sa faca parte dintr-un plan, iar de acesti „oameni de nimic” ajunsi (sau adusi) la conducerea tarii doar ca sa-si serveasca propriul interes sunt de fapt „omul potrivit la locul potrivit”. Fie ca fac ce fac constient sau incostient de consecintele pe termen lung cred ca tot tradare de tara se numeste, nu?

 2. Traian spune

  „Cine a adus…” Pensionarii fără minte, care au fost păcăliţi cu o pungă de orez şi un kil de ului, asistaţii sociali , urmaşii sistemului comunisto-securist (eşti unul din ei Lucian) ,bugetarii etc. Acum nu-ţi mai convine ,nu mai ai avantajele pe care le aveai ,când lăudai ,la fel ca Păunescu, sistemul ăla nenorocit la cenaclurile tineretului.Cu nu mult timp în urmă nu ma puteai dormi şi mânca „din cauză de Băsescu” ,dar iată că a venit unul şi mai „bun”,Dracnea!!! Felicitări pentru articol!

 3. olimpia marina spune

  PROSTIMEA deoarece Romania a dat multe capete luminate dar si multa prostime….Cei Luminati au fost inlaturati de comunisti si a ramas prostimea

 4. Ion Hamunga spune

  ptr. dl yonRyjsadelaar,salutari cordale!-maestrului Avramescu nu-i mai plac controversele de pe acest forum,mai ales de cand a devenit un proiohanist.
  Probabil ca in „echipa” AMPres „sunt si jucatori cu epoletii sub echipament
  motiv ptr.care au schimbat acest forum.Q.E.D.!

 5. Tudorache Mihai spune

  Asa se face selectia de partid. NC abia putea citi. Dragnea a fost vanzator de bere varsata de cand era adolescent. Astazi,duminica 16 decembrie,negociaza ceva la Palatul Parlamentului,cu ai lui. Vom afla in seara asta despre ce au discutat… Batem pasul pe loc. Carmen -Georgeta ,bolnava inchipuita,a fost cu Klaus la biserica,imbracata intr-o hainuta lunga pana la fund. Vrea sa para tot adolescenta,ca elevele ei de la engleza. Pe ea cand o analizezi !??…Azi,in urma cu 29 de ani,la Timisoara a inceput revolta,in apararea lui Tokes… Cum comentezi !??Pe 17 ,spune Berbeceanu,a inceput sa se traga in oameni… La Paris continua revoltele. Am vazut aici cum sareau pe o masina alba,gata sa linseze soferul.A plecat cu ei taras…Avocatii de acolo aruncau la tomberon niste coduri europene groase !?? Ce spune Alin,fiul tau avocat !?? Da raspuns la astfel de intrebari,nu doar enunta unele aspecte ! Se intampla toate astea,deoarece stam ca niste popandai si nu avem reactii. Am eliminat din lista de patru mii de prieteni virtuali peste o mie de figuranti. Caracaleanul Serban Cionoff m-a taiat din lista lui de prieteni pentru ca am scris ca Teatrul din orasul lui natal nu are trupa permanenta. A spus ca ma insel amarnic !?? Ca ar exista un Centru Cultural Radu Serban… De ce o fi asa inversunat cu privire la Caracal,pe care il tot pune in poze,atatand locul unde s-a nascut !??

 6. Valeriu spune

  La mulți ani !

  Poate ca nu degeaba alt mare Maestru al Culturii Romanesti își intitulează spectacolul de mare succes “Degeaba…” tocmai in aceste vremuri. Poate ca nu degeaba muza cea buna a inspirat pana fermecată cu care gândurile minunate ale Maestrului Lucian Avramescu au ajuns la noi. Iar răspunsul Maestrului nu e cu siguranța “ Degeaba…”.
  Sa ne revedem sănătoși !

 7. Yon Rijksadelaar spune

  LA MULȚI ANI MAESTRE! Ce bine că existați! DINTR*O CEATĂ DE VOINICI/AȚI RĂMAS SINGUR PE*AiCI!

 8. GUSA STEFAN spune

  Da, domnule Avramaescu aveti perfecta dreptate.Subscriu nu 100% ci 1000 la mie.Ma intreb si eu ptr.ce au luptat voievozii nostri la Posada, la Rovine, La Miraslau si Goraslau, la Giurgiu si Calugareni, La Vaslui si Razboieni, La Stanilrsi, la Marasti, Marasesi si Oituz, la PLevna, in muntii Tatra, La Cotul Donului si Sevastopol si-n atatea si-atatea alte locuri, sanctuare sfinte in care zac trudite osemintele mosilor si staramosilor nostri ptr. a ne apara acest colt de rai, „”Gradina a Maicii Domnului”” cum o numeasc unii si pe care ticalosii asta au vandut-o si-au furat-a si tot vad ca nu se mai satura, desi nu iau cu ei decat…un cosciug din 4 scanduri si un rand de haine???FElicitari ptr.articol.Mi-a placut mult si mai revenit ca vad ca va pricepeti cxe sa spuneti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.