• Home
  • Știri
  • Ciolacu: Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen nu reprezintă o cerinţă a celor două state, ci este un drept

Ciolacu: Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen nu reprezintă o cerinţă a celor două state, ci este un drept

ciolacu 9

Premierul Marcel Ciolacu a participat, luni, la Trilaterala România – Bulgaria – Grecia, la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen nu reprezintă o cerinţă a celor două state, ci este „pur şi simplu un drept”, a declarat, luni, la Varna, prim-ministrul, care a subliniat că în perioada următoare se aşteaptă la discuţii aplicate atât cu Comisia Europeană, cât şi cu Parlamentul European, dar şi cu cele două state care, până în acest moment, s-au opus.

El a reiterat că este „total incorect” ca politica internă să fie pusă înaintea intereselor unei Europe întregi.

„Am avut pe agendă, eu şi domnul prim-ministru al Bulgariei, obiectivul soluţionării dosarului aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În acest moment, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice de peste 10 ani de zile. Eforturile din ultimul timp ale Bulgariei de a închide toate dosarele în ceea ce priveşte statul de drept s-au finalizat, au fost recunoscute şi de către Comisie şi sperăm ca în perioada următoare să avem discuţii aplicate atât cu Comisia, cât şi cu Parlamentul European, dar şi cu cele două state care, până în acest moment, s-au opus. N-aş dori să intrăm foarte în detaliu, dar, îmi menţin părerea, este total incorect să punem interesele şi politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi, într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult. Sunt ferm convins că împreună vom găsi calea corectă ca state ca România şi Bulgaria să nu mai fie ţinute la colţ total nedrept. Nu este o cerinţă a României şi a Bulgariei, este pur şi simplu un drept”, a afirmat premierul Ciolacu, într-o conferinţă de presă, la finalul reuniunii, potrivit Agerpres.

Parteneri