Combinaţii periculoase între medicamente şi alimente

Eficienţa unui medicament depinde, printre mulţi alţi factori, şi de momentul administrării, respectarea dozei, dar şi de efectele pe care un anumit aliment le poate avea asupra tratamentului. Pentru a nu ajunge în această situaţie, trebuie să ţinem cont de recomandările medicului.
Pentru ca medicamentele să fie cât mai eficiente şi pentru a avea cât mai puţine efecte adverse, este important să fie administrate sub atenta supraveghere a unui medic. „Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a iniţiat campania «Medicamentele nu sunt bomboane» tocmai pentru a preveni astfel de situaţii. În plus, pot exista combinaţii periculoase între diferite categorii de medicamente, dar şi între medicamente şi alimente, caz în care consecinţele pot fi mult mai grave, în special pentru copii”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.

Înainte sau în timpul mesei?
„Una dintre greşelile frecvente pe care le fac părinţii, mai ales cei care le dau copiilor medicamente fără sfatul medicului, constă în administrarea incorectă a acestora. Unele medicamente trebuie luate înainte, iar altele în timpul mesei. Spre exemplu, cele antiinflamatoare se administreză în timpul mesei pentru a reduce apariţia durerilor de stomac. Unele antitermice, precum paracetamolul, se administrează cu 30 de minute înainte de masă pentru că altfel alimentele din stomac pot împiedica trecerea medicamentului în sânge”, a declarat dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Urgenţă „Sf. Maria” Iaşi. De exemplu, tratamentul pentru boala de reflux trebuie administrat pe stomacul gol, dimineaţa, pentru a avea timp să scadă aciditatea înainte de a introduce în stomac alimentele. În caz contrar, medicamentul nu-şi face efectul.

Laptele nu merge cu antibioticele
„Laptele sau iaurtul diminuează efectul multor medicamente, în special al celor care conţin antibiotice. Copilul care se află sub tratament nu ar trebui să bea lapte înainte de administrarea medicamentului şi nici jumătate de oră după. Există riscul ca eficienţa medicamentului să scadă foarte mult şi astfel afecţiunea să avanseze”, susţine dr. Moraru.
Sucul de grepfrut favorizează efectele adverse
„O combinaţie periculoasă este cea dintre medicamente şi suc de grepfrut pentru că încetineşte metabolizarea corectă a medicamentelor de ficat şi accentuează apariţia efectelor adverse. Sistemul de citocromi care metabolizează medicamentele este ocupat de substanţele din sucul de grepfrut şi va trece în circulaţie cu mare toxicitate. Antibioticele, anticolesterolicele, antitusivele şi anticonvulsivantele nu se asociază cu acest suc”, a adăugat dr. Evelina Moraru.

Distribuie prietenilor

Continuarea pe frunza-verde.ro