• Home
  • Știri
  • Comisia Europeană critică proiectul PSD – PNL de reformare a pensiilor speciale și cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

Comisia Europeană critică proiectul PSD – PNL de reformare a pensiilor speciale și cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

marcel ciolacu nicolae ciuca masuri economie 761351

Comisia Europeană e nemulțumită de proiectul de lege depus de Guvernul Ciucă în Parlament privind reforma pensiilor speciale și cere modificări semnificative pentru a fi respectate principiile echității și contributivității.

Amintim că, la finalul anului trecut, un proiect de lege privind reforma pensiilor speciale a fost depus la Parlament de către Guvernul Ciucă, prin Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii.

Potrivit b1tv.ro, surse guvernamentale au declarat pentru G4Media că, săptămâna trecută, Comisia Europeană a transmis o scrisoare în care a criticat proiectul, argumentând că acesta nu rezolvă problemele sistemice, face doar economii „foarte limitate” și nu respectă principiile echității și contributivității.

Executivul comunitar mai atrage atenția că proiectul de lege, în forma actuală, prevede în continuare perioade de cotizare substanțial mai mici decât cele din sistemul general pentru aproape toate categoriile de „speciali”, iar prestațiile de pensie se calculează pe baza veniturilor obținute într-un număr foarte limitat de ani.
În acest context, Comisia a cerut autorităților de la București să modifice radical proiectul de lege privind pensiile speciale.

În cazul pensiilor militare, executivul comunitar cere ca acestea să fie diminuate prin scăderea așa-numitei ”rate de înlocuire” (procentul pe care pensia îl reprezintă din valoarea salariului). De asemenea, baza de calcul trebuie să fie raportată la veniturile din întreaga carieră.

Cât despre pensiile magistraților, în cazul lor e nevoie de creșterea duratei serviciului și un cuantum al pensiei mai mic decât în prezent. Comisia mai explică faptul că, deși deciziile Curții Constituționale limitează modificările care pot fi aduse pensiilor magistraților, ar trebui avute în vedere o durată mai mare a serviciului, un cuantum al pensiei mai mic și alinierea indexării la sistemul general pentru a alinia aceste pensii speciale la principiul contributivității și pentru a face sistemul mai echitabil.

Comisia solicită politicienilor de la București să nu adopte proiectul în forma trimisă de Budăi, ci să-l modifice cu amendamente care să respecte aceste solicitări, dar și pe cele formulate recent de Banca Mondială, printr-un raport.

De asemenea, Comisia Europeană insistă pe respectarea plafonului de 9,4% din PIB stabilit pe termen lung (2022-2070) pentru pensii, inclusiv cele speciale.
Dacă majoritatea PSD – PNL – UDMR nu va face reforma pensiilor speciale, România va pierde o tranșă de bani din PNRR.

Mai mult aici

Parteneri